Turizme ikinci destek paketi mi geliyor?

Rusya ve Avrupa'daki ekonomik krizin turizm ve ihracata olumsuz yansımalarını silmek isteyen Ekonomi Bakanlığı harekete geçti.

Turizme ikinci destek paketi mi geliyor?

Güney sınırında yaşanan olaylar ve Rusya'da yaşanan ekonomik krizin turizm ve ihracata olumsuz yansımalarını silmek isteyen Ekonomi Bakanlığı yeni hükümetin kurulmasını beklemeden harekete geçti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kısa vadede sağlanabilecek destekleri açıkladı. Destek başlıkları Antalya'da hem ihracatçının hem de turizmcinin yüzünü güldürdü.

Bölgede yaşanan olaylardan en büyük darbeyi turizmin başkenti Antalya yedi. Krizin hissedilmeye başlandığı ilk anda harekete geçirilen 2 aylık süre için 6 Bin Dolar'lık yakıt desteğinin yeniden hayata geçeceğinin sinyali turizm sektörünü sevindirdi. Sabah'ın haberine göre, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin bir diğer müjdesi ise, tur operatörlerine Hazine destekli kredi kefaleti sağlanması oldu. Bu destek de sezon öncesi gündeme gelmiş ama hayata bir türlü geçememişti.

KREDİ RAHATLATIR

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yusuf Hacısüleyman, tur operatörlerinin kredi garanti fonundan 100 milyon TL kredi kullanabilmesinin sektörü rahatlatacağını kaydetti. Hacısüleyman, "Bu destek büyük tur operatörlerine, özellikle Rusya'dan turist getiren tur operatörlerine bir nakit akışında kolaylık sağlayacaktır. Bunu çok iyi bir gelişme olarak görüyoruz" dedi.

YAKIT DESTEĞİ

Nisan-mayıs ayları arasında verilen 6 Bin Dolar'lık uçak başına yakıt desteğinin uzatılacağına ilişkin haberlerle ilgili de olumlu konuşan Hacısüleyman, "Özellikle 1 Eylül'den itibaren bu yakıt desteği tekrar verilebilirse, 12 aylık turizm yapma hedefimiz ve kış aylarında da cazip fiyatlar oluşturarak turist akışı oluşturmak düşüncemiz mümkün olabilir. Bunun düşünülmesi çok olumlu bir gelişme. Aynı zamanda üzerinde uzun süredir durduğumuz kış turizmini de olumlu etkileyecektir" dedi. Antalya turizmine yapılan her türlü desteğin karşılığının alınacağının altını çizen Hacısüleyman, "Devlet eğer harcayacağı paranın karşılığında da bir şey elde ediyorsa, bu iyi bir alışveriştir. Bunu sadece destek olarak görmek doğru değil" dedi.

TURİZMCİLER BAŞKA NE İSTİYOR?

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yusuf Hacısüleyman, sektörün en acil beklentilerinden birinin kış aylarında personel üzerindeki vergi yükünün azaltılması olduğunu söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TOBB'da gerçekleşen toplantıda konuyla ilgili söz verdiğini hatırlatan Hacısüleyman, "Başbakan Davutoğlu 'İlgileneceğiz' demişti ama araya seçimler girdi. Yeni hükümeti de beklemeye gerek yok, mevcut hükümetin yapabileceği bir konu. Turizm işletmeleri diyoruz ki, kış aylarında çalışan insanlarımızın sayısını arttırabilmek ve işte tutabilmek için istihdamın üzerindeki vergi yüklerini azaltalım" ifadelerini kullandı.