Türk Hava Yolları (THY) hisselerinde açığa satışçılara şok!

Açığa satışçıların Türk Hava Yolları hisselerini (THYAO) hedef aldığı iddia ediliyor. Fakat dün ve bugün gelen haberler hisseleri yüzde 5.29 yükseltti!

Türk Hava Yolları (THY) hisselerinde açığa satışçılara şok!
Türk Hava Yolları hisselerinde bazı fırsatçı traderların açığa satış yaptıkları iddiası Bloomberg tarafından öne sürüldü.
THY'nin kapasite artışı konusunda yaptığı yatırımlara karşılık Türkiye turizminde beklenen durgunluğu kullanan bazı açığa satışçı borsa traderlarının dün ve bugün hem İsrail hem de Rusya'dan gelen haberlerle planların bozulduğu tahmin ediliyor.

Bloomberg'ün iddiasına göre Türkiye'ye gelen turist sayısında geçen yılın mayıs ayına göre 2016 Mayıs ayında yüzde 35 düşüş yaşanması, 2016 Nisan'da da yaşanan düşüşün ardından açığa satışçıları harekete geçirdi. Son 16 yılın en kötü turizm sezonu açılış rakamlarının ise açığa satışçıların işini kolaylaştırdığı iddia edildi.

THY hisselerinin BİST 100 endeksi bu yıl yüzde 6 değer kazanırken 18 düştüğü belirtiliyor. Burgan Yatırım Analisti Burak İşyar'ın 'THY hisseleri çok likit, açığa satış kolay' görşüne de dikkat çekilen haberde Burgan Yatırım'ın buna rağmen THY hisselerinde yükseliş yönlü pozisyon aldığının da altı çiziliyor.
Buna sebep olaraksa 2018 yılında açılacak olan Üçüncü Havalimanı'nın THY'nin büyümesi üzerinde yaratacağı pozitif etki gösterildi.

THY HİSSELERİ İKİ GÜNDE YÜZDE 5.29 YÜKSELDİ
Bloomberg'ün haberine karşılık THY hisselerinde dün ve bugün gelen iki haber tüm bu planları altüst etmiş olabilir.
Netekim dün, cuma günkü kapanışa göre yüzde 3.9 yükselen THY hisseleri, bugün de yüzde 1.36 değer kazandı. İsrail ile Mavi Marmara krizinden bu yana dondurulan askeri ve ekonomik ilişkilerin, Türkiye-İsrail arasında varılan anlaşma sonucunda tekrar rayına oturtulacağı haberi, özellikle İsrail vatandaşlarının tekrar Türkiye'ye ziyaretlerini artıracağı beklentisini yarattı.

Türk Hava Yolları hisse fiyatları seyri

BAŞARAN ULUSOY: İSRAİL'DEN GELEN TURİST SAYISI 1 MİLYONU BULUR
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, bu yıldan itibaren İsrail'den gelen turist sayısının artacağını belirterek, "Asıl patlama 2017'de olacaktır. 2017'de Türkiye'ye İsrail'den gelen turist sayısı 1 milyona ulaşacaktır" dedi.
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık ise "Eğer bu krizler yaşanmasaydı çok önceden 1 milyon turist sayısına ulaşılabilirdi. İsrailli turist Türk turizmcisi için büyük önem taşıyor. Çünkü İsrailliler senede 3-4 kez tatile çıkıyor. Sadece deniz, kum, güneş için değil, alışveriş için de geliyorlar" diyerek atılan adımların Türk turizmine geitreceği harekete dikkat çekiyor.

Türk Hava Yolları

RUSYA HABERİ AÇIĞA SATIŞÇILARA SON DARBE

Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup yazarak düşürülen Rus jetinin ardından gelinen süreçle ilgili üzüntüsünü dile getirdiği haber geldi.
Bunun ardından bugün Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Erdoğan tarafından gönderilen mektubun krizin çözümü açısından atılmış çok önemli bir adım olduğunu belirterek Türkiye Rusya ilişkilerinde normalleşmenin sinyalini verdi. Benzer bir açıklama Kremlin Basın Sözcüsü Peskov'dan da geldi.

3 MİLYONDAN FAZLA RUS TURİST
İstatistiklere göre jet krizi sonrası Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 92 azalmıştı. Fakat kriz öncesinde bu rakamın 3 milyondan fazla olduğu dikkat çekiyor. Bu yılın turizm sezonunun tamamını etkilemese de Rusya Türkiye ekseninde yaşanan son gelişmelerin Türk turizmi üzerindeki beklentilerin yukarı yönde revize edilmesine garanti hale getireceğine dikkat çekiliyor.

İşte bu iki haber toplamda 4 milyondan fazla turist değerinde.

Geçen yıl Rus turist sayısı 3 milyondan fazlaydı