Türk savunma şirketi STM, Pakistan denizaltı ihalesini kazandı!

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Pakistan Savunma Bakanlığı tarafından açılan modernizasyon ihalesini Fransız devine karşı kazandı. Bu ihale Türkiye tarihinde bir ilk!

Türk savunma şirketi STM, Pakistan denizaltı ihalesini kazandı!
Türk Savunma Sanayii, tarihinde ilk kez denizaltı mühendisliği satacak. Pakistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan ihaleyi Türk firması Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) kazandı. İhale Pakistan denizaltılarının modernizasyonunu kapsıyor.

STM'nin yüzde 65.9 hissesi Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Havelsan'a ait. Yüzde 34 hissesi ise özel sektör şirketi Savronik'in elinde bulunuyor.
Pakistan Deniz Kuvvetlerinin envanterinde bulunan Agosta 90B sınıfı denizaltıların yarı ömür modernizasyonu amacıyla yapılan uluslararası ihalede, bu denizaltıları tasarlayıp üreten Fransız firmaya karşı yarışan STM, ihaleyi kazandı.
Biri kesin, opsiyonlu 3 denizaltının modernizasyonunu ilgilendiren anlaşma, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile STM arasında, Türkiye'nin Pakistan Büyükelçiliği ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkililerinin müşahitliğinde Pakistan'ın Rawalpindi şehrinde imzalandı.
Agosta 90B sınıfı denizaltıların modernizasyonuna yönelik proje kapsamında STM, anılan denizaltı gemilerinin tasarım ve üretimini gerçekleştiren Fransız DCNS Tersanesi ile son ana kadar zorlu ve uzun bir rekabet gerçekleştirdi. 16 Nisan’da başlayan ihale sürecinin sonucunda STM, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı tarafından teknik ve ticari olarak üstün bulundu ve ana yüklenici seçilerek sözleşme imzalandı.
Modernizasyon faaliyetlerinin Pakistan’daki lokal bir tersanede yapılacağı projede, ilk denizaltı 45 ay sonra teslim edilecek. Diğer denizaltıların ise 1 yıl ara ile modernize edilmesi planlanıyor.

Türk savunma şirketi STM, Pakistan denizaltı ihalesini kazandı! - Resim : 1

Aselsan sistemleri de ihraç edilecek
Söz konusu proje, askeri gemi sektöründe, STM’nin de tasarım, entegrasyon, inşa gibi rollerle görev aldığı MİLGEM Projesi ile büyük atılım yapan savunma sanayisi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü ilk defa bir yurt dışı denizaltı projesinde Türk firması ana yüklenici olarak seçildi. Bu sayede ilk defa denizaltı tasarım ve mühendislik hizmeti ihracatı yapılmış olacak.
Mevcut silah konfigürasyonunun değiştirilen sistemlerle entegrasyonunun da gerçekleştirileceği proje kapsamında Havelsan ve Aselsan'ın sistemleri de ihraç edilmiş olacak.

SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ MÜHENDİSLİK VE TİCARET A.Ş. (STM) KİMİN?
50 milyon TL sermayesi bulunan STM'nin yüzde 34 hissesi Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın, yüzde 34 hissesi Savronik'in ve yüzde 31.9 hissesi Havelsan'ın elinde. Binde 1 hissesi ise STFA Enerji Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından elde tutuluyor. Ortaklık yapısına göre yüzde 65.9 hissesi kamunun elinde bulunan STM'nin Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Demirel. Yönetim Kurulu'ndaki diğer isimler ise Mehmet Kenan Işık, Müjdat Uludağ, Sıddık Yarman, Harun Çelik,
Mustafa Kemal Mahallesi 2151.Cadde No:3/A 06530, Çankaya / ANKARA / TÜRKİYE adresind ebulunan STM, Maltepe Vergi Dairesi'ne kayıtlı.

Türk savunma şirketi STM, Pakistan denizaltı ihalesini kazandı! - Resim : 2

Şirketlerin net satışlarına göre sıralama yapılarak Türkiye bilişim sektörünün en büyük 500 şirketinin belirlendiği "İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2014 Araştırması" sonuçlarına göre STM dokuzuncu kez "Danışmanlık Hizmetleri" kategorisinde Birinci seçildi.

Aynı zamanda STM, araştırma kapsamındaki diğer kategoriler arasındaki "Hizmet Sağlayıcı" kategorisinde ilk 10 şirket içinde yer aldı.
Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye Programına STM 6. kez Seçildi.
STM, Deloitte'un Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini belirlemek amacıyla yürüttüğü Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye Programı'na 6. kez seçildi.
Türkiye’de 6. yılını dolduran Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye Programı’nda, kuruluşlar son beş sene içinde (2006-2010) cirolarında kaydettikleri büyüme oranına göre sıralanıyor. STM söz konusu dönemde gerçekleştirdiği büyüme ile altıncı kez söz konusu programa seçilerek Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında yerini aldı.
14 Kasım 2011 tarihinde İstanbul Ritz Carlton Otel’de düzenlenen törende STM "Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2011 Programı" ödülünü aldı. Bu yıl da yükseliş grafiğini sürdürerek, Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2011'de yer alan Firmamız, EMEA bölgesinde düzenlenen Deloitte Teknoloji Fast500 EMEA'ya da aday olma fırsatını elde etti.
İleri teknoloji gerektiren önemli projelerde mühendislik ve danışmanlık hizmeti veren STM, teknoloji odaklı danışmanlık ve mühendislik çözümlerinde uluslararası düzeyde rekabet edebilen saygın bir kuruluş olma doğrultusunda çalışmalarını her yıl geliştirerek sürdürüyor.
2005 - 2009 arasında net satışları yüzde 614 arttı!
Ortadoğu, Afrika ve Avrupa (EMEA) bölgesinde son beş yılın en hızlı büyüyen 500 teknoloji Şirketinin belirlendiği Deloitte Fast500 EMEA Programı’nın sonuçları İngiltere’nin başkenti Londra’da 25 Kasım 2010 tarihinde açıklandı.
STM, Deloitte’un Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini belirlemek amacıyla yürüttüğü, Deloitte Teknoloji Fast500 EMEA 2010 Programı’nda 293. sırada yer aldı. STM, 2005-2009 yılları arasında net satış gelirlerinde kaydettiği % 614’lük büyüme ile bu başarıya hak kazandı.