Türkiye otomotiv devlerini solladı!

Türkiye, dünyanın en büyük otomotiv ülkelerini solladı. Avrupa Birliği ülkelerine en fazla otomotiv ihracat eden ülkeler arasında Japonya, Güney Kore, ABD gibi ülkeleri geride bıraktı.

Türkiye otomotiv devlerini solladı!

Yılın ilk yarısında 299 bin 356 adet otomobil, 179 bin 639 adet ticari araç ihraç ederek, AB'ye en fazla otomotiv ihracatı yapan ülke oldu. AB otomobil ithalatının yüzde 22'si, ticari araç ithalatının ise yüzde 65'ini tek başına Türkiye karşıladı. Sabah'ın haberine göre, AB'ye en fazla otomobil ihracatı yapan ülkeler sıralamasında Türkiye'yi 278 bin adetle Japonya, 202 bin adetle Güney Kore, 125 bin adetle ABD izledi. Ticari araç ihracatında ise Türkiye adeta fark attı. Türkiye, 179 bin 639 adet ticari araç ihraç ederken, ikinci sıradaki Çin'in ihracatı 37 bin 113, Tayland'ın 21 bin 39, Fas'ın 10 bin 284 adette kaldı.

İKİ YENİ REKOR GELİYOR

Otomotiv Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, ocak-eylül döneminde ihracatın yüzde 13 artarak 797 bin adede çıktığını kaydetti. Önen, "Üretimin 1 milyon 450 bin, ihracatın ise 1 milyon 100 bin adedi geçmesi bekleniyor. Böylece ardı ardına ikinci kez üretim ve ihracat rekoru kırılacak" dedi. Sektörel ihracat sıralamasında otomotivin liderliğini 11'inci yılda da sürdürdüğünü hatırlatan Önen, şöyle devam etti: "Otomotiv sanayisi bugün Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 16.5'ini gerçekleştiriyor. Hafif ticari araç üretiminde dünyada 8'inci ve Avrupa'da 2'nci sıradayız. Ayrıca nispeten yükte hafif pahada ağır diyebileceğimiz otomobil üretiminde yükseliş ivmemiz devam ediyor."

TÜRKİYE RÜŞDÜNÜ PARİS'TE KANITLADI

Türkiye'nin artık binek otomobilde de önde gelen bir üretim merkezi haline geldiğini söyleyen Önen, "Ar-Ge ve mühendislik alanına yapılan yatırımlarla Türk Otomotiv Sanayisi, bugün düz beyaz kâğıttan tamamen yeni model üretebilme yeteneği kazandı. Bu gücümüzü binek otomobilde de kullanabildiğimizin kanıtı, Paris Otomobil Fuarı oldu" dedi.