Türkiye'de turizm dünyasında neler oluyor?

Her geçen gün açılan yeni oteller, yatak kapasiteleri ile çok yönlü şehirler ve bölgeler bazında ülke geneline yayılmış ve sürekli gelişen ülke ekonomisini de yakından ilgilendiren bir sektör.

Türkiye'de turizm dünyasında neler oluyor?

Tatilin ayaklı Google'ı Alper Tekbaş artık yazılarıyla Paralimani.com'da olacak.

Tekbaş, ilk yazısında Türkiye'de turizm dünyasının geldiği noktaya ışık tutuyor.

İşte Alper Tekbaş'ın o yazısı;

Dünya’da en çok ziyaret edilen ülkeler sıralamasında 2002’de 17’inci sırada bulunan Türkiye, 2013’te 6’ıncı sıraya kadar yükseldi. 2012’de 31.8 milyon kişinin ziyaret ettiği Türkiye’de 2013’te bu rakam yüzde 9.8 artarak 34.9 milyona ulaştı.

Turizm istatistiklerindeki bu olumlu yükseliş yatırımcılara da yansıdı. Son yıllarda Türkiye’nin her yerinde otel yatırımları bir hayli arttı. Yerli yabancı birçok yatırımcı, İstanbul’dan Sivas’a, Diyarbakır’dan Bodrum’a 5 yıldızlı otel atağına kalktı. Aynı hareketlilik Antalya bölgesi için de geçerli diyen Calista Luxury Resort’ün deneyimli Satış Pazarlama Direktörü Mustafa Gençay, tecrübelerini ve sektörün ekonomiye katkısını benimle paylaştı.

Geçen yıl Antalya’da 30.000’in üzerinde artan yatak kapasitesi, bu yıl eklenen güçlü 5 yıldızlı oteller, hali hazırda sürmekte olan lüks otel inşaatları Türk Turizminin cazibesini ortaya koyuyor. Milyon dolarlık yatırımları hayata geçiren yatırımcılar, turizmi çeşitlendirilmesine yardımcı olurken aynı zamanda binlerce kişiye de istihdam sağlıyorlar. Yılın ilk ayında 10'u 5 yıldızlı, 12'si 4 yıldızlı olmak üzere toplam 44 otel yatırımı için teşvik belgesi alındı. Bu yatırımların tutarı 700 milyon TL’nin üzerinde. Toplam teşvikli yatırımlar içinde, (kamu yatırımı niteliğindeki özel sağlık kampüsü yatırımı çıkarıldığında) turizmin payı yüzde 20'ye dayandı. Türkiye son yıllarda dünya turizminin önemli bir aktörü oldu. Bölgemizde siyasi krizlere rağmen turizmde yükselmeye devam ediyoruz. Kaliteli ve elit hizmet anlayışı Türk turizminde yükselen bir değer haline geldi.


Calista Luxury Resort
Calista Luxury Resort

Calista Luxury Resort Hotelden manzaralar...


Türkiye'ye gelen turistlerin tercih ettikleri destinasyonların başında Antalya bölgesi geliyor. Bu yıl itibariyle gelen turist sayısı beklentileri tam olarak ne yazık ki karşılamadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli profesyonel, etkili tanıtım faaliyetleri ile yeni sezonda daha yüksek rakamlara ulaşılacağını ümit ediyorum.

Turizm, yapısı itibariyle istikrar ve güven ortamında gelişimini sürdürülebilen bir sektördür. O nedenle sektörün olmazsa olmazlarının başında istikrar ve güvenlik gelmekte. Pazarlarda yaşanan ekonomik ve politik zorlu süreçlere rağmen ülkemiz sahip olduğu turizm potansiyeli doğrultusunda başta uluslararası otel zincirlerinin yatırımları olmak üzere birçok yatırım projesini çekmeye devam etmektedir. Bu sürekli Türkiye’de tatil yapan Turistlerin de ilgilerini çekiyor ve her geçen gün Türkiye’de tatil yapmak onlar için farklı bir prestij haline geliyor.

Otelcilik dünyasının satış pazarlama konusunda durmaksızın tecrübelerini arttıran ve ekibiyle birlikte tüm dünyada önemli çalışmalara imza atan Gençay’a paylaşımlarından dolayı teşekkür ediyorum.
Turizm ve otelcilik sektörünün finansal kaynakları, rakamlar ve daha bir çok ayrıntıyı sektörün güçlü isimleriyle Alper’in Turizm Limanında sizlerle paylaşamaya devam edeceğim.

Tatil tadında kalın,
Alper Tekbaş
alpertekbas@gmail.com