TÜSİAD Başkanı'ndan flaş açıklamalar

TÜSİAD 2015 yılının ilk Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısını bugün düzenliyor.

TÜSİAD Başkanı'ndan flaş açıklamalar

Toplantıda konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, siyaset ve ekonominin içiçe olduğuna işaret ederek "Kazanımlarımız tehdit altında"dedi. Toplantıda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes ise "Bugün burada sayın Boydak'ın eksikliğini gerçekten hissediyoruz" sözleri ile konuşmasına başladı.

Konuşmasına, dün gözaltına alınan Boydak Holding CEO'su ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak'a değinerek başlayan Symes şunları söyledi:

TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak Memduh Boydak'a bir kez daha geçmiş olsun diyoruz. Dün de bu konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapmıştık. Bugün burada sayın Boydak'ın eksikliğini gerçekten hissediyoruz.

BİZ DE ANKARA'DA OLACAĞIZ

Haftalardır şehit haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Cenaze törenlerinde evlatlarını, eşlerini her gün izliyoruz. Terörü şiddetle kınadığımızı bir kere daha söylüyorum. Bu terör dalgasının derhal sonlandırılması yönümüzdeki çağrımızı yineliyoruz. Nitekim bu toplantımızdan sonra hemen Ankara'da yapılacak olan Teröre Karşı Hep Birlikte yürüyüşüne katılacağız.

Elbette ve öncelikli olarak amasız ve fakatsız şekilde terörü kınıyoruz. Hunharca işlenen cinayetlerin, insanların katledilmesinin hiçbir açıklaması olarak.

Terörün kalıcı olarak bu coğrafyadan silinmesi için, TÜSİAD olarak sağlam önlemleri destekliyoruz. Çözüm süreci başladığında, kalkınma ve ekonomik boyutta destek olmak için arka çıktık. Değerli üyeler, terör sorunu son dönemde çevre ülkelerde yaşanan gelişmelerle birlikte farklı bir boyuta ulaştı. Acilen buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Aslında tüm vatandaşlar için anlamlı demokratik adımları atmaya devam etmeliyiz. Güçlü olan devlet, terörizmle mücadele etmeyi her zaman başarır.

TÜSİAD olarak demokratik yapının güçlenmesi için birçok çalışma yaptık. Toplumun huzurlu bir geleceğe kavuşması için demokratik adımların atılmasının şart olduğuna inanıyoruz.

'SADECE SANDIK OYLARIYLA YETERLİ OLMAZ'

AB sürecini zaman zaman fazla dile getiriyormuş gibi her fırsatta gündeme getirmemizin nedeni bu.
Sağlıklı demokrasilerde hepimizi biliyoruz, sadece sandık oylarıyla yeterli olmaz.

7 Haziran seçimlerine çok sert ve gergin bir ortamda gittik. Ancak toplumsal mesaj kutuplaşmayı geride bırakma ihtimalini verdi. Seçimlerden sonra yüzde 98'lik bir temsil gücü umut verdi. Toplumun mesajı bu kadar açıkken bugün yine bir erken seçime gidiyoruz.

KOALİSYON HÜKÜMETİNE DESTEK VERDİK

Biz de TÜSİAD olarak bir koalisyon hükümetine çok çok destek verdik.

Öncelikle eğer koalisyon kurulabilseydi, gerekli uzlaşma adımı atılmış olacak, toplumdaki sağlıksız kutuplaşma ortamı yumuşacaktı.

Kurulabilseydi güçlü bir koasliyon hükümeti, bugün karşı karşı kaldığımız demokratik sorunlara daha iyi çözümler bulabilirdi.

Koalisyon kurulabilseydi, bugün Türkiye'yi diğer ülkelerin önüne geçirecek reformlar yapabilirdik, bir profesyonel olarak benim de içim açıyor.

"SİYASET VE EKONOMİDEN BİRİ KÖTÜ GİDERSE DİĞERİ DE KÖTÜ GİDİYOR"

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu toplantısında konuştu.

Özilhan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Siyaset ve ekonomiden biri kötü giderse diğeri de kötü gidiyor.

- Türkiye'de en önemli değişken kur.

- Fed'in nasıl karar vereceği Türkiye açısından önemli

- TL'nin değer kaybetmesi ihracat artışına neden olmuyor. Çünkü benzer ülkeler de aynı süreci yaşıyor.

- Düşen TL'ye rağmen cari açık sorunu düzelmiyor.

- TL'nin değer kaybını reel sektörde sıkıntıya yol açacağı kaçınılmaz.

- Üretim ve yatırım boyutu bu nedenle daha önemli olduğunu düşünüyorum.

- TL'nin değer kaybetmesi ihracat artışına yol açmıyor ithalat pahalı oluyor

- Varolan sorunlaruın üstüne bir yenisinin eklenmesine tahammülümüz kalmadı

- Siyasetin önünü açalım