Üreticinin hayvanına Et Balık Kurumu bakacak (Özel)

Et ve Balık Kurumu (EBK) Yozgat'ta faaliyete geçirdiği yeni tesislerinde üreticilerin hayvanlarına da bakacak. Kurum üreticinin yem ihtiyacının karşıladığı hayvanı piyasa değerinden satın alarak bölgede hayvancılığın yaygınlaşmasını amaçlıyor.

Üreticinin hayvanına Et Balık Kurumu bakacak (Özel)

Et ve Balık Kurumu (EBK) Yozgat'ta faaliyete geçirdiği yeni tesislerinde üreticilerin hayvanlarına da bakacak. Kurum üreticinin yem ihtiyacının karşıladığı hayvanı piyasa değerinden satın alarak bölgede hayvancılığın yaygınlaşmasını amaçlıyor.

AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer ve AK Parti Yozgat İl Başkanı Fahri Açıkgöz, Et Balık Kurumu'nu ziyaret ederek Müdür Mehmet Tekinöz'den bilgi aldı. Et ve Balık Kurumu tesislerini gezen Başer, geçmiş iktidarlar tarafından özelleştirme kapsamına alınan Et ve Balık Kurumu'nun AK Parti iktidarı ile beraber özelleştirme kapsamından çıkarıldığını söyledi. Başer, Yozgat Belediyesi'ne ait et ve süt entegre tesislerini devralan EBK'nın, ilde tarım ve hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Tesislerin mülkiyetinin Et ve Balık Kurumu'na geçtiğini hatırlatan Milletvekili Başer, "Belediyemizin devrinden bir yılı aşkın süredir Et Balık Kurumu burada faaliyet gösteriyor. Yine içinde bulunduğumuz bu tesislere 18 milyon TL kaynak aktarılmak suretiyle buranın kapasite artırımı ve yeni tesisler ile adeta şantiye sahasına dönmüş durumda. Ayrıca yurt dışından ithal edilen 2 bin büyükbaş hayvanın da kesimleri başlamıştır. Günlük 100 ile 200 büyük baş hayvanın kesimi yapılmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımız tarafından üreticilerimiz tarafından getirilen hayvanlarımız da burada kesiliyor yani kapı dışına bırakma söz konusu değil. Bu kurum milletimizin hizmetinde üreticimizin hizmetindedir." dedi.

"YOZGAT TARIM VE HAYVANCILIKTA CAZİBE MERKEZİ OLACAK"
Kurumun gelişiyle Yozgat'ın tarım ve hayvancılıkta bir cazibe merkezi olacağını, bölge çiftçisinin bu yönde gelişimini sürdüreceğini ifade eden Milletvekili Başer, "Sadece Yozgat'ın değil bölge çiftçilerinin de şuan hayvanlarını getirip burada rahatlıkla devletin güvencesi altında satan bir kurum haline gelmiş durumdadır. Yozgat'ta inşallah Et ve Balık Kurumu'nun kanununu değiştirmek suretiyle sütü de bünyesine almak istiyoruz. Yeni dönemde de sütü de Et ve Balık Kurumu'nun bünyesine aldığımız zaman Türkiye'de ilk defa süt üretim tesisleri Et ve Balık Kurumu'nun süt üretim tesisleri Yozgat'ta yapılmış olacak. Böylece Yozgat tarımın hayvancılığın sütün merkezi olacak sadece Yozgat'ın değil bölgenin cazibe merkezi olacak diye düşünüyorum. Hatta Türkiye'nin süt noktasında merkezi olacaktır diye düşünüyorum. Bu husus çiftçilerimize artı değer katacağı gibi esnafımıza tüccarımıza yine değer katacaktır, artı kazançlar elde etmesine vesile olacaktır diye düşünüyoruz." diye konuştu.

"ET BALIK KURUMU ÜRETİCİNİN HAYVANINA KENDİ TESİSİNDE BAKACAK"
Kurumun gelişiyle ilde hayvancılığa yönelme olduğunu söyleyen Başer, "İmkanı olan vatandaşlarımız hayvan alıp Et ve Balık Kurumu'na teslim edebilecek. Et ve Balık Kurumu bu hayvanların bakımını yapacak. Vatandaş sadece yem ihtiyacını karşılayacak. Anlaşma gereği satacağı zaman Et Balık Kurumu'na satması gerekecek. Kurum da piyasa değeri üzerinden alım yaparak kendi tesislerinde vatandaşın istediği zamanda kesimini yapıp vatandaşa parasını ödeyecek. Et ve Balık Kurumu üreticilerimize böyle yeni bir imkan daha sunmaktadır." şeklinde konuştu.

Et ve Balık Kurumu Yozgat İl Müdürü Mehmet Tekinöz ise kurumun Yozgat ve bölgesinde hayvancılığın gelişmesine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Tekinöz, "Kurumumuz yeni yapılan padokslar ile 2 bin büyükbaş hayvan kapasitesine ulaştı. Şunda 800 canlı hayvanımız mevcut ve Ramazan'da mağazaların ve bölgenin et ihtiyacını karşılamak için günlük aşağı yukarı 80-100 tane kesiyoruz. Günlük kapasitemiz 200 büyükbaş 300 küçükbaş kesebiliyoruz. Şuan kapasitemizin aşağı yukarı yüzde 70-80'ini kullanıyoruz. Kombinemiz bir şantiye görüntüsünde ama aynı zamanda kapasitenin yarıdan fazlasını kullanarak üretime devam ediyoruz. Bölgeyi et yönünden hayvansal protein yönünden besliyoruz. Bu arada üreticinin de getirdiği ürettiği hayvanları mutlaka değerlendiriyoruz. Hiçbir üreticimizi Yozgat'tan gelen çevre illerden gelen hiçbir üreticimiz kapıdan geri dönmüyor, mutlaka hayvanını kesiyoruz, parasını ödüyoruz etini de değerlendiriyoruz. Ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Bu şekilde de sanıyorum bölgeye katkısı olacak ve hayvancılık ayağında pazarını bulunca üretici daha da ileriye gitmiş olacak diye düşünüyoruz." dedi.

Yozgat adı altında kavurma ve sucuğun ruhsatını aldıklarını belirten Tekinöz, "Yozgat kavurmayı üretiyoruz. Türkiye'nin her bir yerine gönderip mağazalarımızda ürünümüz satılıyor. Ayrıca kuşbaşı, bonfile, pirzola yapılmış eti yine mağazalarımıza gönderiyoruz. Bu şekilde Yozgat adı marka haline gelecek." ifadelerini kullandı.