Vazgeçtim’ dedi jet onay geldi!

Koç Holding, 664 milyon dolara kazandığı Kalamış Yat Limanı’ndan imar izni çıkmadığı için vazgeçtiğini açıkladı. Saatler sonra Özelleştirme İdaresi imar izninin çıktığını duyurdu. Marina yine Koç’a teklif edilecek.

Vazgeçtim’ dedi jet onay geldi!

Türkiye’nin denizde bağlama kapasitesi en büyüğü olan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı, ‘tatlı huzur’unu arıyor. Koç Holding’in bağlı ortaklığı Tek Art Kalamış, Türkiye’nin denizde bağlama kapasitesi en büyüğü olan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 30 yıllığına 664 milyon dolara aldığı işletme hakkından imar planı kabul edilmediği için vazgeçti. Bu sürpriz karardan saatler sonra Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (OİB) Kalamış Yat Limanı’nın imar planını onayladığını ve Resmi Gazete’de yayınladığını açıkladı.

Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek? İmar onayı sonrasında mevzuat gereği OİB, en büyük teklif sahibi olduğu için Koç Holding’e yeniden davet göndererek, ‘Marina için hâlâ istekli misiniz?’ diye soracak. Eğer Tek Art Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nı istemezse, Özelleştirme İdaresi ihalede 654 milyon dolarlık teklifle ikinci gelen Safi Gayrimenkul ve Yatırımları Sanayi Ticaret’in kapısını çalacak. Safi Holding’in yanıtı da ‘Hayır’ olursa, ihalenin üçüncüsü Ali Ağaoğlu-Yılport’a teklif götürülecek. Alıcı çıkmaması durumunda ihale iptal edilecek.

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 23 Mayıs 2014’te gerçekleştirilen özelleştirme ihalesine 7 grup katılmış, en yüksek teklif 664 milyon dolarla Tek Art vermişti. Özelleştirme Yüksek Kurulu da Tek Art’a marinanın devrini uygun bulmuştu. Ancak mahkemenin imar planı nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı vermesi sonrası devir sözleşmesi imzalanamamıştı.

İmar planına izin çıkmamıştı

KALAMIŞ Marina’nın geleceğini ilgilendiren bu süreç Perşembe günü akşam saatlerinde Koç Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamayla farklı bir boyut kazandı. KAP’a yapılan açıklamada; “İmar planı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının halihazırda kalkmamış olması nedeniyle ihale şartnamesinin İmar planı başlıklı 19. maddesi kapsamında Tek Art Kalamış’ın İşletme Hakkı Devri Sözleşmesi’nin imzalanmasından vazgeçme kararı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (OİB) bildirilmiştir” denildi.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan ÖİB tebliğinde de şu bilgiler yer aldı:

“Türkiye Denizcilik İşletmeleri adına kayıtlı, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanları kapsayan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanına yönelik Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı kullanım kararlarını getiren 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve Plan Açıklama Raporunun onaylanmasına karar verilmiştir.”

4 çıpalı liman olacak

Koç Holding, 15 yıldır Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nı işletiyor. Grup, yat limanının 1.400’e yakın tekne ve yat bağlama kapasitesini 1.700’e çıkaracak. Tek-Art, Kalamış’ı 4 çıpalı liman haline getirmeyi hedefliyor. Çıpa seviyesini Uluslararası Yat Limanları Birliği belirliyor. Limanlarda en üst seviye 5 çıpa.