Yaş sebze meyveye soğuk zincir kalkanı

Enflasyon sepeti içinde yer alan yaş meyve ve sebzelerde zayiat en aza indirilecek.

Yaş sebze meyveye soğuk zincir kalkanı

Enflasyonla mücadelede üretilen her üründe maksimum fayda öne çıktı. Sanayiden tarıma her üretimde en az zayiat ise olmazsa olmazlar arasında sıralandı. Enflasyonla mücadele için enflasyon sepeti içinde yer alan yaş meyve ve sebzelerde de zayiatın en aza indirilmesi gerektiğini dile getiren Soğutma Muhafaza Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk çözümün ise ‘soğuk zincir’ olduğunu söyledi. Türk, gelişmekte olan ülkelerde yaş meyve ve sebze ürünlerinin yüzde 25 ila 50’sinin üretim, dağıtım ve tüketim noktalarında kayba uğradığını, Türkiye’de de bu oranın yüzde 25’in üzerinde olduğunu aktardı.

ÜRETMEK YETMİYOR
Bunun çok büyük bir milli zarar olduğunu belirten Türk. “Malesef milli ekonomiye zararı var. Yani üretmek yetmiyor, üretilenin değerini mutlaka bilmemiz lazım. Bu noktada yaş meyve ve sebzede ambalajlama, taşıma ve muhafaza konusunda yetkililerin çok acil önlemler alması gerekiyor. Bu tür ürünler bahçeden çıktıktan tüketiciye ulaşıncaya kadarki süreçte sağlıklı koruma önlemleri alınmadığı için çok büyük kayıplara uğruyor. Tonlarca ürünün “çöp” oluyor. Ürünlerin bozulmaması için hasattan hemen sonra hızlı şekilde soğuk zincire alınması gerekiyor. Hasattan hemen sonra hızlı bir ön soğutma yaparak önce ambalaj salonuna, ambalajdan nakliyeye, nakliyeden de ülkemizin değişik noktalarındaki hallere veya marketlerin raflarına gitmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

ŞEFTALİDE KAYIP YÜZDE 35’İ BULDU
Konuyla ilgili şeftali üzerinde bir araştırma yaptıklarını anlatan Türk, meşhur Bursa şeftalisini Bursa’dan alıp İstanbul pazarına kadara ulaşımını takip ettiklerini ifade etti.

Türk, “Şeftali, Bursa’dan İstanbul’a bir günde ulaştı. Bir günde halden markete ve marketten de tüketicinin sofrasına gitti. Takip ettik, yüzde 35 kayıp vardı. Sadece şeftaliden bahsediyorum, bu çok ciddi bir miktar. Her ürünün kendine özgü kayıpları var. Burada en önemli husus soğutma. Antalya’nın 40 derece sıcağında ürün beklememeli” dedi.

SOĞUTMALI ARAÇ YETERSİZ
Sektörde soğutmalı araçların çok az kullanıldığını belirten Türk, yaş meyve ve sebzenin yüzde 95’inden fazlasının karayoluyla taşındığını dile getirdi. Ürünlerin büyük bölümünün halen “adi kamyon” denilen, kapalı veya açık, brandalı kamyonlarla taşındığına değinen Türk, “Bu nedenle örneğin kış mevsimindeyse Afyonkarahisar’dan geçerken ürün donuyor, yaz mevsiminde de sıcaktan çok önemli derecede su kaybediyor, bozulmalara uğruyor. Onun için ürünlerin frigorifik dediğimiz soğutmalı araçlarla, tırlarla taşınması lazım” bilgisini verdi. İkinci önemli hususun ambalaj olduğuna dikkati çeken Türk, ambalajın bir ürünün sessiz satıcısı olduğunu, bu konuya da önem vermek gerektiğini söyledi.