Yatırıma, üretime KDV ayarı yolda

KDV uygulamalarının yatırım, üretim ve ihracat üzerinde oluşturduğu yükü hafifletmek için çalışma başlatıldı. Birçok alanda KDV indirimine izin içeren 12 çözüm önerisinin Maliye Bakanlığı'na sunulduğu öğrenildi.

Yatırıma, üretime KDV ayarı yolda

Yatırım, üretim ve ihracat üzerinde yük oluşturan Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamalarının kaldırılarak, KDV’yi olabildiğince tüketimi vergileyen bir sisteme dönüştürme yolunda hükümet kanadında çalışmalar başladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın bu konudaki talepleri üzerine KDV Kanunu’nda nelerin düzeltilmesi gerektiği konusunda önerilerin Maliye Bakanlığı’na sunulduğu öğrenildi.

12 ALANDA ÖNERİ VAR

Edilen bilgiye göre; müteahhite kalan konutta KDV sorununun çözüme kavuşturulması, yapı denetim adına harcamaların gider sayılabilmesi, kat karşılığı işlerde farklı işlemlerin son bulması, KDV beyanının da tahsil esasına bağlanması, alım satımı yapılan binek otomobillerde yüklenilen KDV’nin indirimine izin verilmesi, yazarkasa fişinin de indirimde kullanılması, kapanan şirketin devreden katme değer vergisi sorununun çözülmesi ve imha edilen malın KDV’sinin indirilmesi gibi 12 konuda piyasalarda yaşanan sorunlara yönelik Bakanlığa çözüm yolları önerildi.

MÜTEAHHİTE KALAN KONUTTA KDV SORUNU

Müteahhitlerin satamayıp KDV Kanunu'nun 3/a maddesine göre kendilerine fatura ettikleri indirimli orana tabi konutlar nedeniyle yüklenip indiremedikleri KDV, nihai satış olmadığı gerekçesiyle kendilerine iade edilmiyor. Söz konusu satışlar nedeniyle de KDV iadesi yapılması isteniyor.

Arsa sahibi adına düzenlenen ancak kat karşılığı inşaat sözleşmesine göre müteahhit tarafından karşılanan yapı denetimine ilişkin faturalarda gösterilen bu giderlerin inşaat maliyetine atılmasına, KDV’lerinin ise indirim konusu yapılmasına izin verilmiyor. Söz konusu giderlerin inşaat maliyetine aktarılabileceği ve KDV’lerinin indirim konusu yapılabileceğini belirtiyor.