Yatırımcıların gözü kulağı ÖTV'de!

Otomotivde ÖTV düşerse 3-4 dev yatırıma gelecek.

Yatırımcıların gözü kulağı ÖTV'de!

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Sabuncu, ÖTV düşürülürse, Türkiye'de yatırıma gelecek otomotiv devlerinin olduğunu söyledi. 3-4 firmanın yatırım için beklediğini söyleyen Sabuncu "İç pazar satışı artsın ki devler gelsin. Bunun için de ÖTV'nin düşmesi lazım" dedi.

Otomotivde ÖTV düşerse 3-4 dev yatırıma gelecek

Otomativde yerli üretim yapacak 'babayiğit' arayışı devam ederken, sektör temsilcilerinden ÖTV indirimi talebi geldi. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye'nin 2023'te 75 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu belirterek buna ulaşmak için 4-5 büyük yatırımın gelmesi gerektiğini söyledi. Bu yıl olmazsa, sonraki yıl otomotiv yatırımının gelebileceğini ifade eden Sabuncu, bunun için iç pazardaki satışların artması gerektiği görüşünde. Türkiye'nin iç pazarının 800-900 binlerde gidip geldiğini ifade eden Sabuncu “4-5 olmaz 3-4 olur, gelecek firmalar var. Ama burada bir açmaz var. Firma Türkiye'ye ne için gelir, iç pazarın artması lazım ki firma gelip yatırım yapsın. İç pazarın artması için de ÖTV'nin düşmesi lazım. Türkiye'nin cari açığı var diyorlar. Geçenlerde Maliye Bakanı ile de karşılaşmıştım cari açığı söyledi ama otomotivin cari açığı yok” değerlendirmesinde bulundu.

İhracatta rekor kırılacak

Şu an için otomotivin 2.7 milyar dolar cari fazla verdiğini dile getiren Sabuncu “Her şeye rağmen, Türkiye'de üretilmeyen birçok model var, yedek parçası var, onlar geliyor. Bunları bir araya koyunca cari fazla veriyoruz. Onlar kendilerine göre haklı olabilir. Ancak bir firma sırf burada üretip Avrupa'ya ihraç edeceğim diye gelmez. En azından 300 bin üreteceğim 100 binini iç piyasaya satayım 200 binini ihraç edeyim der” diye konuştu. Sabuncu, ihraç edilen araç sayısı bakımından rekor yılı olacağını belirterek pazar genişlemesi ile mevcutların da kapasitelerini artırabileceğini kaydetti. 2023 hedefinin 4 milyon üretim, 3 milyon ihracat, 75 milyar dolar gelir olduğunu dile getiren Sabuncu “Ürettiğimiz otomobilde katma değeri artırabilirsek 4 milyon değil 3 milyon araba yaparsın ama 75 milyar dolara ulaşırsın. Önemli olan rakamdır. Bu yüzden teşvikler var. İç pazar genişlesin, ÖTV düşsün yeni yatırım gelsin. Türkiye'de 20 model üretiliyor 500 model giriyor. Siz bunu 30 modele çıkarırsanız ithal edilen araba sayısında haliyle azalma olacaktır” dedi. Maliye Bakanlığı'nın daha düşük motor gücüne yönelik ÖTV çalışması olacağına ilişkin değerlendirmeleriyle ilgili Sabuncu bunun da yine doğru bir adım olmayacağını söyledi.

ELEKTRİKLİ OTODA FARKLI TEŞVİK

Sabuncu, elektrikli otomobil çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Dünyada bu iş hızlı gitmiyor. Elektrikli otomobillerin hızı belli, menzili belli, pil olayı var. Öncelikle şehir içinde kullanılması ve altyapı hazırlaması lazım. Hükümetin ciddi teşvik vermesi gerekiyor. Şimdi ÖTV'yi düşürüyor ama daha değişik teşvikler verilebilir” dedi. 2014 yılı için 23 milyar dolarlık hedef koyduklarını belirten Sabuncu “Son iki aydır paritenin azizliğine uğradık, çok düştü. Sektörde ihracatın yüzde 80'i Euro'yla oluyor ama ihracat rakamları dolarla açıklanıyor. Parite düştükçe bizim ihracat rakamı göreceli düşüyor. Miktar değişmiyor parasal olarak düşüyor. Biz 23 diyorduk ama şimdi 22-22.5 arası olur diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.