Yeni evleneceklere kredi müjdesi

Maddi ve manevi külfetinden dolayı gençlerin karara düşündüğü ve korktuğu evlilik; son yıllarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın üretmiş olduğu yeni projeler ve destekler sayesinde her geçen gün daha da kolaylaşmaktadır.

Yeni evleneceklere kredi müjdesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ’nın evlenmek isteyen kişilerin bu isteklerini karşılayabilmeleri adına maddi engelleri ortadan kaldırmak için yaptığı düzenlemelerden birisi de evlilik kredisi desteğidir.

Evlilik kredisi ile ilgili olarak kısaca bilgi vermek gerekirse; evlenmeye karar veren ancak maddi imkansızlıkla evlenemeyen 18 – 24 yaş arasında olan, daha önceden 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ‘nda belirtilen ağır suçlardan herhangi birisini işlemeyen gençlere verilen devlet destekli kredidir. Bu kriterlere uyan erkek ve kadın her Türk vatandaşları evlilik kredisi için başvurabilecektir. Yaş sınırları ile ilgili olarak burada küçük bir parantez açmamız gerekecek; 18 – 24 olan yaş sınırı üniversite mezunları için 26 ‘ya çıkmaktadır.

Kredinin detaylarını incelediğimizde; 1 yıl geri ödemesiz olarak ve en fazla 10 000 TL olarak verildiğini görmekteyiz. Geri ödeme süresi ise; ilgili kanun ve yönetmelik gereğince en uzun 48 ay olabilecektir. Yine evlenen bu çiftler, ilk yıl çocuk sahibi olurlar ise; çekmiş oldukları evlilik kredisini; talep etmeleri halinde 1 yıl halinde öteleme hakkına sahip olacaklardır. Evlilik kredisi ile ilgili hatırlatılması gereken bir diğer husus ta faizsiz kredi olduğudur. Ancak bazı vade seçeneklerinde ise cüzi miktarda faiz oranı vardır. Evlilik kredisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak için kamu bankalarına müracaat edebilirsiniz.

Devlet tarafından evlenmek isteyen çiftlere verilen bu destek sonrası; özel bankalar da bu konudaki tüketicilerin ihtiyacını görmüş, evlilik kredisi üzerine bir çok kampanya düzenlemiştir. Evlenme niyeti olan gençlerin; hâli hazırda masrafsız, uygun faiz oranları ile evlilik öncesi ve sonrası nakit ihtiyaçlarını giderebileceği bir çok özel banka bulunmaktadır. Ancak özel bankaların yine de evlenecek çiftlere kredi verirken daha temkinli yaklaştığının unutmamak gerek. Evlilik kredisi de çekecek olsanız; kredi notu, daha önceki ödenmemiş borçlar, borç yükü, vs. gibi kalemlerle ilgili probleminiz varsa her an kredi başvurusu işlemi sırasında karşınıza çıkabilir. Özel bankalar tarafından verilecek evlilik kredisi için en uzun vade süresi 36 aydır. Başvuru şartları arasında; yaş sınırı, vs gibi devlet destekli evlilik kredisinde talep edilen şartlar bulunmamaktadır.

Avrupa ülkeleri ve Amerika ’da çöküşe geçen aile kültürünün önemine varan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı; ülkemizin de bu problemlerle karşılaşmaması, aile birliğinin korunması ve geliştirilmesi adına; son dönemde evlilik kredisi gibi projelerin yanı sıra bir çok farklı projeye de imza atmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse; doğum parası, çocuk parası, süt izni, annelik – babalık izinleri, çeyiz hesabı, kreş hizmetleri, vs. projelerini sayabiliriz. Ayrıca henüz açıklanmayan ancak çalışmalarına son sürat devam edilen sürpriz projeler olduğu da Ankara kulislerinde konuşulmaktadır. Bekleyip göreceğiz.