Yerli kömür projeleri tam gaz

Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan yerli kömür çalışmasına göre, termik santral kurma şartı ile özel sektöre devredilen kömür sahalarında toplam 3 bin 165 megavat santral kurulacak.

Yerli kömür projeleri tam gaz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın “yerli kömür"ü enerjiye dönüştürerek, ekonomiye kazandırma hamlesi, yatırımları hızlandıracak. Bakanlık tarafından hazırlanan yerli kömür çalışmasına göre, termik santral kurma şartı ile özel sektöre devredilen kömür sahalarında toplam 3 bin 165 megavat santral kurulacak. Rapora göre, kamunun kontrolündeki linyit sahalarının ülke ekonomisine kazandırılmasıyla enerjide dışa bağımlılık ve cari açıktaki enerji payı azaltılacak.

Bazı sahalar ve çalışmalar
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) bünyesinde 8.5 milyon tonluk linyit rezervi bulunuyor. Habertürk'ün haberine göre, Çayırhan sahasının ihale süreci devam ederken, Trakya'daki sahaların değerlendirilmesi için fizibilite ve etüt çalışmaları başlatıldı. Afşin-Elbistan sahaları yatırıma hazır hale getirildi. Konya-Karapınar için rezerv geliştirme çalışmaları başlatıldı.
Saha 2017 sonunda yatırıma açılacak. Trakya-Ergene'nin enerji üretim alanı olarak belirlenmesi çalışmaları yapılıyor. Denizli, Afyon, Aydın, Tekirdağ, Edirne, İstanbul, Muş, Ankara, Amasya, Karabük ve Çankırı'da linyit arama ve rezerv belirleme çalışmaları devam ediyor.

Kömür gazlaştırma
Raporda, Türkiye için stratejik öneme sahip “Türkiye Kömür Gazlaştırma Projesi" üzerinde çalışıldığı da belirtildi. Proje,
Manisa Eynez'de bulunan 285 milyon ton rezervli 2 bin 351 kalori ortalama ısıl değerli linyit sahasında gerçekleştirilecek.
Fizibilite çalışmaları tamamlanan proje için Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı sonrası ortak girişim şirketi kurulacak.