Yunanistan‘ın zamlısı bile Çeşme‘den yüzde 50 ucuz

Yunanistan’da gıda ürünlerindeki KDV'ye yaklaşık yüzde 9 zam geldi. Fakat zamlara rağmen özellikle Yunan Adaları'ndaki fiyatlar Bodrum, Çeşme, Marmaris’te önünüze gelenin neredeyse yarısı. Bu da Yunanistan'a Türk akımının süreceğini gösteriyor.

Yunanistan‘ın zamlısı bile Çeşme‘den yüzde 50 ucuz

Avrupa Birliği’ne verdiği taahhütler doğrultusunda ilk reformu gerçekleştiren Yunanistan bazı gıda ürünlerinde KDV’yi yüzde 13’ten 23’e çıkardı. Bu durum ucuz tatil olanaklarıyla bilinen Yunan Adaları’ndaki turizm performansını etkileyecek. Her yıl ortalama 15-20 milyon kişinin tatil yaptığı Yunan Adaları’nda konaklama ve restoran fiyatlarında yüzde 10’lar civarında bir artış bekleniyor. Geçen yıl 1 milyona yakın Türk’ün tatil için tercih ettiği Yunanistan’daki fiyat artışlarının turizme yansımayacağını dile getiren turizm sektörü temsilcileri, “Yunanistan yeme, içme ve konaklama sektörünü fiyat açısından Türkiye’yle kıyaslayacak olursak yüzde 23 KDV eklenmiş hali bile bize göre çok ucuz. Bizde Bodrum, Çeşme, Marmaris’te yediğin iyi yemeğin yarı fiyatına Yunanistan’da yemek mümkün” yorumunda bulunuyor.

ÜÇTE BİR FİYATINA TATİL

Yunanistan’daki yüzde 23 KDV artışının ülkedeki konaklama tesisleri ve restoranlarda fiyatları biraz yükselteceğini belirten TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, buna karşın ülke turizminde ciddi bir gerileme yaşanmayacağını kaydetti ve ekledi: Yunanistan’da pek çok ülkenin 3’te 1’i fiyatına güzel bir yemek almak mümkün.

BU YILI ZATEN ETKİLEMEZ

Jolly Tour Genel Müdürü Figen Erkan, 199 euro ile 500 euro arasında fiyatlarla haftalık turların satıldığı Yunanistan turizminin KDV artışından kısa sürede etkilenmeyeceğini söyledi. Bu yılki rezervasyonların KDV artışı öncesinde yapıldığına dikkat çeken Erkan, “Mykonos dışında adaları bize göre ucuz. Bizde Bodrum, Çeşme, Marmaris’te yediğin iyi yemeğin yarı fiyatına Yunanistan’da yemek mümkün” dedi. Erkan, Türkiye’den Yunanistan’a seyahatlerde yüzde 50 artış olduğunu sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'DE GÜNDE 150 TL

Türkiye'nin meşhur tatil yöreleri Bodrum ve Çeşme'de 'beach'lere girmek 50 liradan başlıyor. İçeride de yemekle birlikte masrafınız 150 TL'yi aşıyor. Yunanistan'da ise şezlong parası 5 euro (15 lira) civarında. Benzer bir yemeği de 15 euroya (45 lira) yemeniz mümkün.

AVRUPALI BİR SALATA YİYOR BİZ MASAYI DONATIYORUZ

Ayvalık’tan Midilli’ye yolcu taşıyan Turyol Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı da yüzde 23 KDV artışının Yunanistan turizmini ciddi oranda etkilemeyeceğini söylüyor. Yunan hükümetinin yıllardır adalarda turizmi teşvik etmek amacıyla daha düşük KDV uyguladığını anlatan İnandı, “Yani Atina’da uygulanan KDV oranı yüzde 23 ise adalarda yüzde 13 oluyor. Kaldı ki bu kadar KDV artışının tamamı fiyatlara yansıtılsa bile Yunan adalarında yemek fiyatı Türkiye’de muadili bir bölgenin yarısı kadar olacaktır” dedi. Yunan turizmcilerin Türk turistlere ayrı özen gösterdiğini anlatan İnandı, “Avrupalı bir Greek salata ile bir öğünü geçiştirirken Türkler masasını donatıyor. Avrupalı turistin 3 katını harcayan Türk turistler komşuda çok seviliyor” dedi.

Kaynak:Özgül Öztürk/Akşam