Bir işletme nasıl ayakta kalır?

Kötü bir sürprize karşı check up!

Bir işletme nasıl ayakta kalır?

Değişen koşullara ve zamanın şartlarına uyum sağlayamayan, maliyetlerini düşüremeyenşirketlerin ayakta kalması zorlaştı. Bazen sektörün durumu, bazen ekonominin gidişi veya uluslararası bir kriz şirketi ya da beklenmedik bir sürpriz gelişme zora sokabiliyor. Fakat kötü bir yönetilen bir şirketin bunların karşısında durma şansı olamıyor. Hiç bir hazırlığı olmayan bir kuruluşta toparlanmaya çalışmak çok uzun zaman alıyor. Şirketlerin uzun vadeli ayakta kalamamalarının nedeninin, girişimcinin sağlıklı bir yönetim stratejisi uygulayamamasından kaynaklandığını vurguluyor finans uzmanı Yıldırım Turan. Şirketlerin gelişmek için değişmek zorunda olduklarını belirten Modern Finans CEO'su Turan şunları söylüyor: "İşletme sahiplerinin finansal ve yönetimsel çerçevede klavuzluk yapacak bir rehberle hareket etmeleri artık çok önem kazandı. Parasal sorunların çözümünde veya bir pazarlama planında finans uzmanlarıyla çalışmak günümüzişletmelerinin başarısı için en etkili yöntemlerden biri."

Zorluk yaşayan şirketlere çözüm senaryoları hazırlayan Modern Finans CEO'su Yıldırım Turan'a göre, işletme büyüdükçe aynı işleri yapan ve aynı kararları alan patron, büyümenin önünde engel haline geliyor. "İş sahipleri yönetimde yeni beceriler kazanıp kazanmadıklarını sorgulamalı. Olabilecek bir krizle başa çıkmanın olağanüstü yollarını bulmalı ve bunları cesurca hayata geçirmeli" görüşünü savunan Turan: "Şirket hiçbir yönteme ve sisteme takılıp kalmamalıdır. Hangi sistem, hangi yapı işine yarıyorsa onunla yoluna devam etmelidir" diyor.

Erken Teşhis

İşletmelerin yönetimde yaşayacağı sorunlar önceden belirlenerek yani "erken teşhis" sistemini devreye sokularak kritik uyarılar alınıyor. Finansal Check­Up'la erken uyarı sinyallerinin tespit edilmesi sayesinde önlemler hayata geçiriliyor. Yönetici zorlanıyor, fakat şirketinın uzun vadeli ayakta kalmasını istiyor? Buna yönelik "Şirket Check Up Programı" geliştirdiklerini söylüyor İşletme Koçu: "Olası bir krizin varlığı her yöneticiyi tedirgin ediyor. Bütün olasılıklara karşı yönetim planları gözden geçirilmeli ve gerekli tedbirler alınmalı. İşletme, hedeflerinin önüne ket vuran ciddi sorunlarla karşı karşıyaysa, bir kaç çözüm senaryosu hazırlanmalı"

İşletmeyi sorunsuz olarak idame ettirmeleri için bazı temel kurallar söz konusu. Yıdırım Turan iş'te başarıyı yakalamak için bazı noktaların çiziyor.

Bir işletme nasıl ayakta kalır

­Başarılı iş insanlarında genellikle ortak bir şey var. Örneğin imalat şirketiyse yenilikçi ürünler üzerine çalışması, çalışanların performansına özel önem vermesi ve uzun vadeli müşteri ilişkileri Girişimcilikte özellikle yetenek ve akıl gerekli. Stratejik hedefleri formüle ederken cesur yönetim kararları çok önemli. İşi şansa kesinlikle bırakmamalı.

­İşinizle ilgili çok fazla bilgi edinin. Bir iş sahibi bulunduğu sektördeki bütün ayrıntıları bilmek zorundadır.

­Başarılı insanlar her şeye hakim olsalar da danışmanlardan destek almalı. Bir finansdanışmanından, bir avukattan veya pazarlama uzmanından. Yerinde ve iyi bir uzman yardımı karlı bir yatırıma fırsat verebilir ve kazanmanın yolunu açar.

­Bir girişimci şirket içinde verimliliği artırmak için görevleri çok dikkatli dağıtmalı. Gerçekten yetenekli kişiler sadece hedefe doğru profesyonel takımla ilerler. Özellikle yönetim pozisyonlarında donanımlı kişileri çalıştırır. Herkesin mutlu ve üretken, potansiyelini tam olarak kullanacağı çalışma zemini hazırlar.

­Başarı her zaman doğru kararlarla gelir. Bir satranç oyunu gibidir birçok rakibin arasında işi sorunsuz götürmek. Dolambaçlı yollara asla sapmamak gerekir. Diyelim ki yanlış yola girdiniz! Eski yolunuza kısa sürede geri dönmelisiniz.

"Zararın neresinden dönülse kardır"

İş hayatında olmazsa olmaz kurallardan biri şudur: "zararın neresinden dönülse kardır." Rakibinizden önce hamle yapmak için öngörü gerekir. Bir engelle karşılaşıldığında pes etmemeli. Çünkü zora sokan bazı engeller, her zaman daha iyisini oluşturmak için bir fırsattır, deneyimdir. Unutmayın, güçlü bir şirketi oluşturmak için gereken beceriyi
kazanmak uzun bir zaman alır. Herhangi bir iyi bir fikir çok para anlamına gelebilir. İyi fikirleri her zaman dinleyin. not alın. Uygulamaya geçerken mutlaka özel ekip kurun.İş'te ihtiyacınız olan başka temel iki şey ise tutarlılık ve sağduyudur. Sağduyunuzun sesine kulak verin. Pazarı geliştirmek için inovasyona mutlaka önem verin. Ürün satışında verimli bir süreçsağlamak için sadece "en yeni", "en iyi" olanı bulmak değil, rakiplerin aklına gelmeyen bir
ürünü saptayıp piyasaya sürmek şirketin prestijine büyük artı katar.