Sterlin 31 yılın en düşük seviyesine düştü

İngilizlerin Brexit kararı, İngiliz ekonomisini sallamaya başladı bile. İngiliz sterlini 1985'ten bu yana dolar karşısında gördüğü en düşük seviyeye indi

Sterlin 31 yılın en düşük seviyesine düştü
Avrupa Birliği'nden çıkmaya karar veren İngiliz halkının bu kararı, İngiltere'yi kurdan vurmaya başladı. 1992 ylında yaşanan ve spekülatör George Soros'un servetine servet katmasına, İngiliz Merkez Bankası'nın ise tarihinin en kötü gününü yaşadığı Kara Çarşamba'da bile sterlinin dolar karşısında bu kadar düşük sevyelere inmediği belirtiliyor. İngiliz sterlini 1985 yılının ortasından bu yana ilk kez 1.3192 dolar seviyesine düştü.

Referandumun gerçekleştiği günden bu yana sterlindeki değer kaybı yüzde 11.8'e ulaşmış durumda. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un ekonominin rayında gittiği ve İngiliz Merkez Bankası'nın gerekli tüm adımları atmaya hazır olduğu yönündeki açıklamaları ise piyasaları tatmine tmişe benzemiyor.

Bir çok ekonomist artık İngiltere ekonomisi için büyüme tahminlerini aşağıya çekmiş durumda. Hatta Glodman Sachs, İngiltere ekonomisinin birkaç yıl içinde resesyona girebileceğini bile iddia ediyor..
Yen ve İsviçre frangı gibi güvenli limanlar ise İngiltere'den gelen reeferandum sonucundan bu yana değer kazanmaya devam ediyor. Fakat Japonya bu durumdan pek memnun sayılmaz. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, maliye bakanını döviz piyasalarını her zamankinden çok daha yakından izlemesi konusunda uyardığını açıkladı. Japon Maliye Bakanı Taro Aso, gerekli olursa her türlü adımı atma konusunda da tam yetkilendirildi.

Euro ise dolar karşısında yüzde 0.8 değer kaybıyla 3 ayın en düşük seviyesine indi.

paralimani.com Ekonomi Servisi