100 milyar dolarlık iştah

İran’ın nükleer programı için yürütülen görüşmelerde anlaşma sağlanması 10 yıldır ertelenen yatırımların önünü açtı. İlk işaret Airbus’a 114 uçak siparişiyle verildi. Tahran’ın serbest kalan yabancı bankalardaki 100 milyar dolarlık varlığı, özellikle AB’nin iştahını kabartıyor

100 milyar dolarlık iştah

İran’a nükleer programı nedeniyle yaklaşık 10 yıldan beri uygulanan uluslararası ambargo hafta sonu karşılıklı olarak atılan imzalarla resmen sona erdi. Almanya ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın oluşturduğu P5+1 grubu ve AB ile İran arasında devam eden Ortak Eylem Planı (KOEP) özellikle son iki yıldır yoğun bir trafiğe sahne oldu.

Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre, varılan anlaşma sonucu İran, sahibi olduğu nükleer santralı bir araştırma tesisine dönüştürürken elinde bulunan zenginleştirilmiş uranyum seviyesini de 12 tondan 300 kiloya indireceğinin sözünü verdi. P5+1 ve AB ise bunun karşılığında İran’a uyguladıkları tüm ambargoları kaldırdıklarını duyurdu. Uzun süren müzakereler sonucu tarafların uzlaşmaya varması ise siyasi olduğu kadar ekonomi çevrelerince de olumlu karşılandı. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok ülkesi Tahran’la yeniden ekonomik ilişkilere başlayacağını duyurdu. Bu çerçevede İran’ın petrol ve doğalgaz piyasalarında oynayacağı rol yeniden gündeme geldi.

78 MİLYONLUK PAZAR YATIRIMCI BEKLİYOR

Ülkenin küresel enerji piyasalarındaki ticaretinin yasaklanması bu kalemden gelen 150 milyar dolarlık gelirin 42 milyar dolara inmesine neden oldu.

Haberin devamını okumak için tıklayınız....