3'ü gören Morgan dolara müdahale etti

3 lirayı geçen dolar, Morgan Stanley’den gelen “TL’nin değer kaybedeceğine yönelik pozisyonumuzu kapatıyoruz” raporu sonrası 10 kuruş birden düşerek 2.9020’ye indi

3'ü gören Morgan dolara müdahale etti

Dolardaki hareket tam anlamıyla baş döndürüyor. Dün güne başladığı 2.94 seviyesinden 3.0020’ye tırmanarak tarihi zirvesini gören dolar, günün ikinci yarısında 10 kuruş birden düştü.

Düşüşte ilk kıvılcımı yakan ise uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley oldu. Banka raporunda, özellikle Merkez Bankası’nın faiz artırması ihtimalinin yaklaştığına dikkat çekilerek “Kurdaki son oynaklığın ardından politika önlemi alınması riski bulunuyor. Temmuz başında 2.6550’den açtığımız uzun dolar/TL tavsiyesinde 3.00 hedefine ulaştık, pozisyonda kâr realizasyonu yapıyoruz” denildi. Bu açıklamanın ardından daha düşük kur düzeyinden pozisyon almış kurumların da kâr realizasyonuna gitmesi ani düşüşü beraberinde getirdi. Başta ABD piyasasından olmak üzere yabancı fonların yaklaşık 1 milyar dolarlık bir giriş yaptıkları bankacılar tarafından ifade ediliyor.

Dolar, Merkez Bankası’nın faiz artırımında bir adım atmak için FED’i bekleyeceğini işaret etmesi, seçim belirsizliği ve güvenlik endişeleri ile çıktığı 3 seviyesini test ederken aynı zamanda psikolojik eşiği de aşmış oldu.

Kaynak:Habertürk