65. Hükümetin ilk 100 günü

Başbakan Binali Yıldırım, "65. Hükümeti̇n İlk Yüz Günü" isimli değerlendirme toplantısında yapılan icraatları anlattı. Bakanlıkların gerçekleştirdiği projeleri tek tek anlatan Başbakan Yıldırım, "Terör örgütünün, bu hainlerin verdiği zarar daha büyük. 10 milyar tutarında zarar verdiler o çukurları, hendekleri kazmak suretiyle" dedi.

65. Hükümetin ilk 100 günü

Başbakan Binali Yıldırım, "65. Hükümeti̇n İlk Yüz Günü" isimli değerlendirme toplantısında konuştu. Başbakan Yıldırım, "Terör örgütünün, bu hainlerin verdiği zarar daha büyük. 10 milyar tutarında zarar verdiler o çukurları, hendekleri kazmak suretiyle. Orada güvenlik kuvvetlerimize ve bölge halkına verdikleri zararın parasal tutarı 10 milyar, 3 yıl içerisinde tekrar o zararları ortadan kaldıracağız." dedi. Yıldırım'ın açıklamasından sonra öne çıkan başlıklar şöyle:
Kamuda tasarruf diye yola çıktık, hem işlerin hızlanması, hem bu alanda daha hızlı sonuç alınması için düzenlemeler yaptık. Bir diğer önemli düzenlememiz, 15 Temmuz'da yaşadığımız terör girişiminden sonra, çok sayıda bu darbe girişimine iştirak edilenler gözaltına alındı, tutuklama kararları verildi, yargılamaları devam edecek. 1 Temmuz'dan daha önce hüküm giymiş, cezalarını çekmiş, tahliyelerine 1 yıl kalanlar şartlı olarak çıkarılıyordu. Burada iyi halleri devam edenler 1 yıl yerine, 2 yıl kala tahliyesine karar veren bir düzenleme yürürlüğe girdi. Dün akşam itibariyle 33 bin 838 hükümlü tahliye edildi.
Çalışma ve sosyal güvenlik alanı
Özellikle bu alanda 100 gün içerisinde ciddi reformlar yaptık. 50 işçi ve altında çalıştıran işyerleri ve az riskli işyerlerine yönelik uyarıları dikkate alarak yeniledik. Turkuaz kart, beyin göçünü geri getirmeye yönelik uygulamadır. Ülkemize katmadeğer sağlayacak bilim insanlarının ülkemize gelmesi için teşvik oluşturacak. Amaç burada Türkiye'de yatırımı, üretimi, istihdamı teşvik etmek. Bir önemli uygulama istihdam alanında oldu. Fabrikalar işçi alırken, onların yetişmesi için bir mesai harcıyorlar, bunun yüküne de katlanmak istemiyorlar. Bunun önüne geçmek için program başlattık. Al çalıştır, hem iş öğrensin, bunun yükünü de devlet olarak parasını biz vereceğiz. Bu şekilde ilave 100 gün içerisinde 205 bin vatandaşımıza iş sağlamış olduk. 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan, şehitlerimizin yakınlarına, yaralılarımıza kanunen bu unvanın verilmesi ve bölücü terörde mücadelede bütün şehitlerimize aynı hakların sağlanması imkanını getirdik.
Çiftçi ve besicilere müjde
Çiftçilerimize besicilerimize müjdeyi veriyoruz tarımda havza bazlı desteklemeye gidiyoruz. Herkes her yerde her şeyi ekmeyecek. Bölgelere göre hangi ürünlerin hangi havzalarda yetiştirileceğine Bakanlık karar verecek. Bundan herkes kazanacak, Türkiye kalkınmayı tarımla sağlayacak. Tarım bundan böyle bizim için stratejik bir alan olarak ele alınacak ve katma değeri artıracağız. Genç tarım işçisi projesini başlattık 15 bin gence 30 bin lira karşılıksız para verdik köyüne dön yeter ki oradaki toprakları işleyelim. Desteklemeleri parçalı şekilde vermeyeceğiz. Arazilerin toplulaştırılması ve sulamasını birlikte yürüteceğiz.
22 ili kapsayan yeniden kalkınma projesi
Terör örgütün saldırıları tamamen bitinceye kadar operasyonlarımız artarak devam edecek. Hendekler kazıldı ve vatandaşlarımız çok zor şartlar altında bölgeden ayrılmak zorunda kaldı. Bu hafta sonu 22 ili kapsayan yeniden kalkınma projesini devreye alacağız bunun detaylarını Diyarbakır'da kamuyla paylaşacağız. Cazibe merkezleri oluşturacağız. 1.4 milyar dolar civarında yeni temel atımı yapılacak. Bunlar terör dolayısı ile yıkılan vatandaşlarımızın binaları yeniden daha iyi yapılacak. Bu hain örgüt 10 milyar civarında zarar verdi. 3 yıl içerisinde bu zararı ortadan kaldıracağız. Evlerin en geç 1 yıl içinde teslim edilecek.
PKK'ya uyuşturucu darbesi
Operasyonlar sırasında özellikle Diyarbakır, Siirt, Şırnak'ta yapılan çalışmalarda 40 ton uyuşturucu ele geçirildi. Bu bölücü terör örgütü uyuşturucuyu ne yapıyor? Bu kadar içecek hali yok, milleti zehirliyorlar, çocukları zehirliyorlar. Hatta Avrupa'ya götürüyorlar, oradakileri de zehirliyor. Avrupalılar ne zaman akıllanacak ben merak ediyorum. Onlar, onlara sergi açtırmaya devam etsin, bir yandan çocuklarını zehirlemeye terör örgütü de devam ediyor. Buradan bu çağrıyı da o dostlarımıza yapıyoruz. 77 milyon kök kenevir imha edildi. Bu uyuşturucu işine bulaşan 8 bin 561 kişi gözaltına alındı, bunların bir kısmı tutuklandı. Sadece bu uyuşturucunun parasal değeri 4 milyar lira, 4 katrilyon. Bu, bir ayda yapılan operasyonun sonucu.
Lice'de 25 tane çalınmış araç
25 tane çalınmış araç bulduk Lice'de. Bunlar bomba yüklenecek, bir yerlerde patlatılacaktı. Şu anda da 910 tane çalınmış araç var yurt genelinde, bunlar da takip ediliyor, herhangi bir olaya karışmaması için gerekli çalışmalar yapılıyor.
Kültür ve turizm alanı
Turizme kötü başladık, Rusya ile ilişkilerimiz iyi değildi. Rusya ile İsrail ile ilişkileri normalleştirdik. Mısır'la, Suriye'yle ilişkileri normalleştirmek için Türkiye atağa geçti. Türkiye bölgede herkesin umut bağladığı bir ülkedir. Türkiye'deki güven ve istikrar bozulursa dünyanın dengesi değişir. Bunun neye mal olacağını 15 Temmuz gecesi milletimiz yaşadı. Turizmde işler toparlanıyor. Sezonun en yüksek dönemindeyiz ve artış başladı. Hem dışarıdan gelişler, hem Ramazan ve Kurban Bayramları uzun olduğu için ciddi canlanma oldu. UNESCO'nun önemli bir toplantısı da İstanbul'da gerçekleşti. Tarihi ve kültürel miraslar anlamında Türkiye'nin listeye alınan eserleri 16'ya çıktı. Devlet tiyatroları önümüzdeki sezon tamamen Türk sanatçıların eserleriyle sahne açacak.
Eğitim alanı
Bütün öğrencilerimize Allah zihin açıklığı versin. Bu sene yeni bir uygulamaya gidiyoruz. Sözleşmeli öğretmen 15 bin ilk etapta işbaşı yapacak. Baştan nereye gideceğini biliyor. Kurayla, gönülsüz gitmek yerine isteyerek, bilerek giderek heyecanla çalışmalarına başlayacaklar. Terör örgütünün baskısıyla ya da terör örgütüyle ilişkiye girmiş öğretmenleri görevden alıyoruz. Bunlar eğitim yerine terör örgütünün amaçlarına hizmet eder noktaya gelmişler. 5 tane yeni üniversite kurduk. 498 tane engelli öğretmen ataması yapıldı. Bütün müracaatlar atandı. 10 bin 291 yeni derslik hizmete giriyor. 7 bin 800 tane özel okul içinde var. Çıraklık eğitiminde yeni bir döneme geçtik. Meclis'te kabul edildi çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz. Buraya giden öğrencinin maaşının bir kısmını biz karşılayacağız buraya devam eden öğrenciler teknisyen unvanı alacak isteyen üniversiteye devam edecek.
Oman ve su işleri alanı
100 gün içerisinde 56 milyon fidanı toprakla buluşturdu Veysel Hoca. Orman varlığımız artmaya devam ediyor. Önemli tesislerin açılışını gerçekleştirdik, 163 temel attık. Kıbrıs'a su götürmüştük ancak boşa akıyordu. İzole hatlarını yapmak suretiyle belediyelere su verilmekte. Kıbrıs'la 3 yıllık yeni bir yardım programını da hükümetimiz onayladı. Kıbrıs'ta görüşmeler devam ediyor, amacımız burada barışın sağlanması.
Çanakkale 1915 Köprüsü için süreç başladı
İki tane önemli eseri kazandırdık. Biri Osman Gazi Köprüsü, adeta bir şaheser. Günde ortalama 20 bin araç geçiyor, 1 milyonu aştı. Bursa'dan İstanbul'a 45 dakika. İzmit tarafına trafik yüzde 25 rahatladı. İkinci büyük eser Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 215 kilometre bağlantı yolları. İki projesinin biten kısmı 21 milyar lira. Tamamlandığında bu rakam 50 milyar lirayı aşıyor. 3 milyarlık yeni projeye başlandı, 5 milyarlık ihale yapıldı. Çanakkale 1915 Köprüsü için süreç başladı. 18 Mart 2017'de de kazmayı vuracağız. "Çanakkale geçilmez" lafı savaşlarda geçerlidir artık. Vatandaşa her zaman geçilir hale gelecek. Bunu da kısa sürede tamamlamış olacağız.
Sağlık alanı
1900 yeni yatak hizmete aldık. 467 yoğun bakım ünitesi, 270 yeni ambulans hizmet vermeye başladı. 11 bin yeni kadro ikdası yaptık. Şehir hastanelerinin inşaatları devam ediyor, yaklaşık 20 civarında. 10 tanesinin de hazırlıkları sürüyor. 2 tanesi bitti önümüzdeki aylarda hizmete girecek Yozgat ve Mersin'de. Yavaş yavaş hastane sisteminde, şehir hastaneleri sistemine geçmiş olacağız.
"Asker kendi işiyle uğraşacak"
Milli Savunma Bakanlığı yeniden doğdu. Darbe girişiminden sonra yeniden yapılanma süreci yaşadık. MSB tamamen müstakil bir bakanlık olarak yapılandı. Yani, sivil-asker birlikte çalışacağı, kapsamlı bir organizasyon kavuştu. Silahlı Kuvvetlerin yan işlerini artık MSB yapacak, asker kendi işiyle uğraşacak.
Ekonomi alanı
Diğer bakanlıkların da önemli çalışmaları var. 100 günde en fazla yaptığımız iş ekonomi üzerindedir. Vatandaş ile devleti barıştırdık. Faizleri, gecikmeleri bir kenara bırakıp barışıyoruz. Devlet vatandaşıyla kavgalı olamaz. Vergi barışı, her türlü cezalar, primler vs. yapılandırdık, faizlerini affettik.
Aile ve sosyal politikalar
Şehit yakınlarımızın atamalarını sürekli halde yapıyoruz. Engelli atamasını gerçekleştirdik. Sosyal hizmet politikasının uygulanması için bin 500 personel alımını gerçekleştirdik. Çalışan annelerimiz için kreş ve gündüz bakımevlerini yaygınlaştırıyoruz.