ABD yaptırımları genişletiyor

Obama Rusya konusunda kararlı, yeni isimler kara listede...

ABD yaptırımları genişletiyor
Önümüzdeki hafta Avrupa'ya yapacağı ziyaret öncesinde Ukrayna ile ilgili değerlendirme yapan ABD Başkanı Barack Obama Rusya'da bireyler üzerinde uyguladıkları yaptırımları hatırlatarak kişi sayısını arttırdıklarını belirtti.
Ek yaptırımlar olabileceğini söylediğini kaydeden Obama yeni isimleri de bu kara listeye almaya kara verdiklerini açıkladı.
Rusya’nın Kırım’da pek çok şey yaptığını kaydeden ABD Başkanı Ukrayna’da gerilimin daha fazla artmamasını istediği açıkladı.
Yaptırımların bireyler üzerinde değil bazı sektörlere de yaymaya karar verdiklerini kaydeden Obama. Rusya ekonomisi üzerinde olacak olan bu yaptırımların küresel ekonomi üzerinde de etkili olacağını uyarısını yapan ABD Başkanı dünyanın Rus ordusunun hareketlerini deri endişe ile seyrettiğini belirtti.
IMF'nin Ukrayna'ya yardım konusunda hızlı şekilde hareket etmesi gerektiği vurgusunu yapan Obama, enerji alanında AB ile işbirliğini artıracaklarını söyledi.
"Ukraynalılar batı ve Rusya arasında seçim yapmak zorunda değil" diyen Obama Rusya'nın, tüm Ukraynalıların haklarının farkına varması gerektiğini altını çizdi.
ABD Başkanı "Ukrayna halkı kendi kaderini kendi belirlemeli" dedi.
AVRUPALI LİDERLER DE ARTTIRMAYI PLANLIYOR
Avrupalı liderler, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Brüksel’de toplanıyor.
Toplantı öncesinde açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB-Rusya zirvesinin bu şartlar altında yapılamayacağını söyledi.
İngiltere Başbakanı David Cameron ise AB ülkelerinin Rusya’ya karşı açık ve tek bir mesaj vermesi gerektiğini söyledi. Cameron, yaptırım listesine daha çok kişinin dahil edilmesi ve demokratik Ukrayna’ya destek verilmesini gündeme getireceklerini ifade etti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna’da gerginliğin daha da artması halinde ekonomik yaptırım uygulamaya hazır oldukları mesajını Rusya’ya vereceklerini dile getirdi.
Bulgaristan Başbakanı Plamen Oraşarski ise Rusya'ya daha ağır ekonomik yaptırımlara karşı olduklarını söyledi.