Akademik zam kabul edildi, ‘müjde‘ genişledi

Akademisyenlere maaş düzeltmesi Bütçe Komisyonu’nda kabul edilirken çerçevesi de genişledi. Düzenleme uzman, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacıları da kapsayacak.

Akademik zam kabul edildi, ‘müjde‘ genişledi

Üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleriyle araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutmanlar, uzmanlar, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacılarına yeni mali haklar getiren Yükseköğretim Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarı, kanuna madde eklenerek, yüksek öğretim tazminatı uygulamasını düzenleniyor.

Buna göre Devlet Memurları Kanunu'na tabi en yüksek devlet memuru, ek gösterge dahil brüt aylık tutarının profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrosunda bulunanlara yüzde 100'ü, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacıları kadrosunda bulunanlara yüzde 115'i oranında her ay yükseköğretim tazminatı ödenecek.

Ödenecek tazminat damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ek ödemesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmayacak. Akademik Teşvik Ödeneği Tasarısı'na göre bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte yurtiçinde veya yurtdışında sonuçlandırdıkları proje, araştırma, yayın ve sergi, patent ile çalışmalarına yapılan atıflar, sunumlar ve akademik ödüller esas alınarak, yıllık akademik teşvik puanı hesaplanacak ve akademik teşvik ödeneği adı altında yeni bir ödeme yapılacak.

4 ay içinde yürürlükte

ÖDEME aylık ödendiği sürece ve kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumları tarafından şubat ayının 15’inden itibaren 12 ay süreyle her ayın 15'inde yapılacak. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak. Söz konusu yönetmelik dört ay içinde yürürlüğe konulacak.