Alışverişi kestik!

Kurdaki artışın ardından AVM'ler sıkıntıda...

Alışverişi kestik!

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, dövizdeki artıştan sonra AVM’lerde alışveriş hızının düştüğünü söyledi.

Son dönemde yaşanan kurlardaki dalgalanmaya dikkat çekerek, “Acaba bundan sonra neler olacak?” sorusunun kafalarda oluştuğunu, kendilerinin de kurları yakından takip ettiklerini söyledi. AYD Başkanı Hulusi Belgü 2013 AVM Tüketici Algı Araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarının 2013’ün Aralık ayına kadar AVM’ler açısından olumlu çıktığını ifade eden Belgü, kur artışından sonra ise olumlu gidişatta yavaşlama olduğunu ifade etti.

Araştırma sonuçlarına göre 2013 yılında AVM’lerde ziyaretçilerin geçirdiği süre, bir önceki yıla kıyasla arttı. Belgü, “2013 yılı AVM’ler için çok başarılı geçti. Umarız kurlardaki bu yükseliş de durur ve daha iyi bir 2014 yaşarız hep beraber.” dedi. Araştırmayı yapan araştırma şirketi GFK’nın Türkiye Müdürü Fulya Durmuş ise 2013’te çok yoğun gündem yaşandığına dikkati çekti. Tüketicilerin 2013 Aralık ayında ‘temkinli’ olmaya yöneldiğini söyleyen Durmuş, Ocak 2014’te siyasi belirsizlik nedeniyle beklentilerin düşük olduğunu söyledi. Durmuş, “Her zaman olduğu gibi bugün de tüketici siyasi belirsizlikten hoşlanmıyor.” dedi.

GFK Türkiye’den Elif Pars ile Yeşim Yaşa’nın sunumlarıyla açıklanan rapora göre, 2013 tüketici güven endeksi nisan ayında en yüksek seviyeye ulaştı. Aralık ayında ise en düşük seviyeye indi. AVM’lere gitme sıklığı ayda 5,5’tan 6,5’a yükseldi. AVM algısının Anadolu’da, Avrupa’ya nazaran daha olumlu olduğu belirtilen raporda, AVM’lerde ortalama kalma süresinin 2,5 saat olduğu kaydedildi. Araştırma 20 şehirde bin 567 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapıldı. Beşincisi gerçekleştirilen araştırma ile AVM ziyaret alışkanlıkları analiz edildi