Borsa coştu, dolar düştü

Koalisyon umutları ve cari açıktaki düşüşle iyimser havanın arttığı Borsa İstanbul yükselmeye devam ediyor. Dolar ise 2,76 seviyesinde.

Borsa coştu, dolar düştü

Türkiye güne terör olaylarının yarattığı gerilim, AK Parti-CHP arasında yapılan koalisyon görüşmeleri, FED yetkililerinden gelen açıklamalar, Çin Merkez Bankası'nın Yuan'a müdahalesi, Brezilya ve Rusya'dan gelen ekonomik daralma haberlerinin etkisiyle başladı.

Koalisyon görüşmelerinden "olumsuz" bir sonuç çıkmamasını "umutlar devam ediyor" şeklinde yorumlayan borsa yüzde 1.32'lik yükselişle başladı. Yunanistan'ın kreditörlerle anlaşmaya varması da piyasaları olumlu etkiliyor.

İstanbul serbest piyasada DOLAR/TL 2,7830 ve EURO/TL 3,0550 seviyesinde güne başladı.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİYOR

Borsa İstanbul'da açılışta başlayan iyimser hava devam ediyor. BIST 100 Endeksi'nde kazanımlar yüzde 3'e yakklaştı. Saat 16:58 itibariyle Borsa İstanbul 100 Endeksi yüzde 2,82 değer kazanarak 79 bin 685 puana yükseldi.

Haftanın ikinci işlem gününde ilk seansta en yüksek 79.227,03 puanı gören BIST 100 Endeksi, AK Parti ve CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin devam edeceğinin bildirilmesi ve cari açığın Ocak'tan bu yana gelen en düşük seviyede olmasının etkisiyle ilk seansı yüzde 2 üzerinde değer kazanarak kapatmıştı.

Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) ilk seansı yüzde 2,21 yükselişle 79.209,11 puandan kapattı.

BIST 100 endeksi ilk seansta önceki kapanışına göre 1.713,82 puan arttı. Tüm sektör endekslerinin yükseldiği ilk seansta Bankacılık Endeksi yüzde 2,55, Holding Endeksi yüzde 1,86 değer kazandı. En çok yükselen sektör endeksi ise yüzde 3,14 ile "bilişim" oldu.

Haftanın ilk gününü düşüşle kapatan BIST 100 Endeksi güne yüzde 1,32 yükselişle 78.516,85 puandan başlamıştı.

Oyak Yatırım borsa raporunda "Ak Parti ve CHP arasında dün gerçekleşen koalisyon toplantısının ardından piyasada pozitif bir beklentinin oluşmasını bekliyoruz. Bir sonraki toplantı haftanın sonuna doğru gerçekleşecek" ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan Maliye Bakanı Tsakalotos'un bu sabah kurtarma paketi anlaşmasını sonlandırmak için "birkaç ufak detay" kaldığını açıklaması da piyasalarda olumlu bir etki yaratabileceği belirtildi.

ÇİN MERKEZ BANKASI YUAN'A MÜDAHALE ETTİ

Çin Merkez Bankası (PBOC), hisse senetlerindeki büyük değer kaybı, ihracattaki sert düşüşün ve diğer ekonomik göstergelerin ekonomide yavaşlamaya işaret ettiği endişeleri ile Yuan'ın değerinin düşürülmesi kararını aldı.
Asya borsaları, Çin Merkez Bankası'nın devalüasyon hamlesi ile karışık bir seyir izledi. Çin para biriminde 1994 yılından bu yana gerçekleşen en hızlı devalüasyon, gelişmekte olan para birimleri üzerinde de baskı yarattı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek yüzde 0,2 gerilerken bir süredir yukarı yönlü hareket eden Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0,42 oranında düşerek günü 20.720,75 puanda kapattı.

Yuan devalüasyonu Çin havayolu hisselerinde satış getirirken ithalatçıları da vurdu.

TL POZİTİF AYRIŞTI

Yuan'daki devalüasyon ile Dolar endeksi güçlenmeye başladı. Dolar 16 büyük para birimi karşısında yükselirken 2,77 altına gevşeyen Türk Lirası pozitif ayrıştı. Saat 10:26 itibariyle Dolar 2,7694 TL seviyesinde işlem görüyor.