Borsa İstanbul'da sert yükseliş

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına bu yıl başlamayabileceği ihtimali piyasaları olumlu etkiliyor

Borsa İstanbul'da sert yükseliş

ABD tarımdışı istihdam verisi sonrası ABD Merkez Bankası Fed'den faiz artışı beklentilerinin ötelenmesi ve 10 yıllık ABD tahvil faizlerindeki düşüşün etkisiyle gelişmekte olan ülkelere para girişi sürerken, Türk hisse senetleri piyasası da global piyasalara paralel bugün güçlü alımlarla karşılaştı.

Hazine'nin başarılı geçen tahvil ihraçlarının da etkisiyle güçlü yükseliş gözlenen banka hisseleri öncülüğünde BIST-100 endeksi yüzde 3'e yakın yükseldi. Bankacılık endeksinde artış ise yüzde 4'ü geçti.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Ocak ayında yüzde 7 olan 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 11 üzerine 29 Eylül günü yükseldi. O günden 50 baz puan iyileşme var. 10 yıllık gösterge tahvile alımlarla da bankacılık sektörüne para girişleri var" dedi.

Geçen hafta yüzde 11'i aşan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün Hazine ihalelerinin ardından yüzde 10.60 civarında işlem görüyor. ABD tahvil faizlerindeki gerilemenin de gelişmekte olan ülkeleri desteklediğini belirten Ökte, "10 yıllık ABD tahvil faizi yüzde 2'nin altında. Carry iştahından söz etmek için çok erken ancak gelişmekte olan ülkelere dört gündür para girişleri var" dedi ve ekledi: "Çin'den yine kötü bir sürpriz gelmezse (para girişlerinin) devam edebileceğini düşünen taraftayım. 10 yıllık gösterge tahvilde 10.25-10.30 bandını test edeceğimizi düşünüyorum. Bu da bankacılık endeksinde kısa vadede bir yüzde 3-4 yukarı hareket anlamına gelir."