Çin malı güneş enerjisi panellerine antidamping soruşturması!

Üç Türk şirketi şikayet etti, Ekonomi Bakanlığı Çin malı güneş enerjisi panellerine soruşturma başlattı!

Çin malı güneş enerjisi panellerine antidamping soruşturması!

Çin'den ithal edilen solar (güneş enerjisi) panelleri hakkında Ekonomi Bakanlığı talimatıyla antidamping soruşturması başlatıldı. Solartük Enerji, Sunlego Enerji ve Zahit Enerji tarafından bakanlığa yapılan şikayet üzerine başlayan soruşturmada, yerli güneş paneli üreticilerinin Çin malı güneş panellerinin yerli üretici aleyhinde yarattığı haksız rekabete karşı koruma önlemleri talep ettikleri belirtildi.
Şikayette Çin malı solar panellerin Türkiye'deki fabrika üretim maliyetlerinin bile altında fiyatla geldiği belirtiliyor. Antidamping soruşturmasına konu olacak tarih aralığı ise 2013-2015 arası.

Türk üreticilerin Çin malı güneş enerjisi panelleri konusunda şikayetleri uzun süredir biliniyordu. Bu şikayetin temelini ise Avrupa Birliği ve ABD'de Çin malı güneş panellerine karşı alınan koruma önlemlerine karşılık Türkiye'de bu önlemlerin bulunmamasıydı.
Türkiye'nin de İtalya, İspanya veya Yunanistan'da olduğu gibi solar enerji üretimi hızla yükselirken yerli solar enerji sanayisinin hiç büyümediği bir duruma gelmesinden korkuluyor. Şİkayetlerde böyle bir durumun sürdürülemez olduğuna dikkat çekiliyor.

Sadece Çin malı solar modüller ithal eden sketördeki kuruluşlar ise uluslararası güneş enerjisi paneli üreticilerinin Türkiye'de üretim tesisi açmaların sorunu çözebileceği inancında. Bu kesim ise Çin malı panellere antidamping yasalarının uygulanmasının Avrupa ile benzer bir soruna yol açacağı, bazı projelerin duracağı, pazarın hızla gerlieyeceğini ve yabancı yatırımcıları tereddüte sevk edeceğini düşünüyor.
Ayrıca bu kesim, Çinli şirketlere geçmişte de antidamping soruşturmaları açıldığını fakat en büyük 10 Çinli panel üreticilerinin fabrika maliyetlerinin altında üretim yapmadığını ve Türkiye'nin bunu kanıtlamasının zor olduğunu savunuyor.

paralimani.com Ekonomi Haberleri Servisi