Dolar ne kadar? (05 Ağustos 2016)

Hafta başından beri 3 seviyesi etrafında oldukça dalgalı bir seyir izleyen dolar bu sabah 3.00 seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor.

Dolar ne kadar? (05 Ağustos 2016)

Gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışan kurda Moody's'in bugün piyasa kapanışı ardından yapması olası kredi notu değerlendirmesi öncesi ABD istihdam verilerini takip edecek. Son iki işlem gününde de gerek beklentilerin üzerindeki enflasyon verileri gerek küresel piyasalar gerekse Moody's kararının yaklaşmış olmasıyla baskı altında kalan kur bu sabah 3.00 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için izlemeye alan Moody's Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede kredi notuyla değerlendiren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri. Moody's'in kredi notunu aşağı çekmesi Türkiye'den sert portföy çıkışlarına neden olabilir.

Bankacılar Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunu kaybetmesini ana senaryo olarak beklemeselerde bu gelişme piyasalarda satış baskısı yaratmayı sürdürüyor. Piyasalarda genel beklenti darbe girişimin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye alan kredi derecelendirme kuruluşunun gözden geçirmeyi 5 Ağustos'ta tamamlamak yerine bir miktar daha beklemesi yönünde. Kredi derecelendirme kuruluşları her ne kadar not gözden geçirmeleri için yılbaşında bir takvim açıklasalar da gelişmelere göre bu takvim dışında da not kararı açıklayabiliyorlar.
Hafta içinde artan küresel risk iştahının ve sert satış baskısı sonrası yeni pozisyon açılışlarının da etkisiyle 2.97'li seviyelere kadar gerileyen dolar/TL daha sonra gerek enflasyon verilerinin TCMB politikalarıyla uyumlu seyretmediği endişeleri gerekse Moody's karar tarihinin yaklaşması nedeniyle yönünü yukarı çevirmiş ve dün 3.0272'ye kadar yükselmişti.

Dün günü 3.0160 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah 08.44'te güne 3.0065/3.0079 seviyesinden başladı. Dolar/TL, darbe girişimi sonrası 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7'ye ulaşmıştı. Şu anda ise bu kayıp yüzde 4 civarında seyrediyor.