Dolar ne kadar? (06 Aralık 2016)

Güne 3.53 TL'nin üzerinde başlayan dolar, düşüşe geçti ve günün ikinci yarısında 3.46 TL'nin altına indi. Euro ise 3.72 TL'nin altına geriledi

Dolar ne kadar? (06 Aralık 2016)

Geçen hafta 3.60 TL seviyelerini test ederek rekor kıran dolar, yeni haftada yönünü aşağıya çevirdi. Güne 3.53 TL'nin üzerinde başlayan dolar, artan satışların etkisiyle 3.50 TL'nin altını zorladı. Ardından gelen alımlarla dolar yeniden 3.51 TL'nin üzerine çıktı. Dolar günün ikinci yarısında tekrar düşüşe geçti ve 3.46 TL'nin de altına. Böylece dolarda kayıp gün içi gördüğü en yüksek seviye olan 3.5427 TL'ye yüzde 2'ye yaklaştı. Euro da 3.74 TL'nin altına geriledi.

Türk Lirası gelişmekte olan ülke para birimleri arasında günün en fazla değer kazananı olarak dikkat çekti.

Kurlarda yaşanan düşüşte Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın bugün yaptığı açıklamaların da etkili olduğu belirtiliyor.

EKK bankacılık, reel sektör ve iş piyasasına dönük bazı tedbirler almayı kararlaştırırken, bu tedbirlerin Perşembe günü kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.

Çankaya Köşkü'nde Cuma gecesi Yıldırım başkanlığında düzenlenen ve ilgili bakanlar ve üst düzey bürokratların katıldığı EKK toplantısı TL'deki sert değer kayıpları ardından piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Alınan kararların Perşembe günü açıklanması planlanıyor.

Asya borsaları, yatırımcıların İtalya'da anayasa değişikliklerinin öngörüldüğü referandumdan hayır oyu çıkmasının ardından yaşanan satışların aşırıya kaçtığı düşünceleri ve ABD'den gelen sağlam ekonomik verilerle iki haftanın en büyük artışını gerçekleştirirken, euro da yatay seyre geçti. Hizmet sektörü aktivite rakamları Kasım ayında ABD'nin son bir yılda gördüğü en yüksek seviyeye çıkarken, üretimdeki artış istihdama da yansıdı.

ABD ekonomisindeki bu gelişmelerle beraber CME Group FedWatch verilerine göre işlemciler önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısından çeyrek baz puan ile 0.50-0.75 baz puan aralığında bir faiz artışına yüzde 93 şans veriyor. Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.36 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 11.40 oldu. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz bugün spot kapanışta yüzde 11 seviyesindeydi.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞTE

Borsa, güne yüzde 0,53'lük yükselişle başladı. Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi güne yüzde 0,53'lük yükselişle başladı. BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,29 değer kazanarak sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 74.550,35 puandan girdi.

BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında önceki kapanışa göre 950,65 puan artarken, toplam işlem hacmi 1,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,21, holding endeksi ise yüzde 1,28 yükseliş kaydetti. Tüm sektör endeksleri değer kazanırken en fazla yükselen yüzde 3,18 ile metal ana sanayi oldu.

İtalya'da referandumun ardından piyasalardaki tedirginliğin azalmasıyla güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, Avrupa borsalarındaki yükseliş ve döviz kurları ve tahvil faizlerindeki geri çekilmelerden de destek alarak günün ilk yarısında 74.676,67 puana kadar çıktı.