Dolar ne kadar? (16 Haziran 2016)

Fed'in faiz oranlarında değişiklik yapmaması Türkiye piyasalarında bir etki yaratmadı. Dün 2,93 civarında işlem gören dolar güne 2,9277 seviyelerinde başladı

Dolar ne kadar? (16 Haziran 2016)

Fed'in merakla beklenen faiz kararı açıklandı. Beklenildiği gibi faizde bir değişikliğe gitmedi. Yellen'in açıklamalarıyla küresel piyasalar yön bulmaya başladı.

Dün 2.93 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah güne saat 08:26'da 2.9277/2.9288 seviyesinde başladı. Dün akşam saatlerinde 3.11 civarındaki sepet bazında TL aynı saatte 3.1145/3.1160, 3.2850 civarındaki euro/TL ise 3.3013/3.3031 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün iç piyasada TCMB'nin haziran ayı beklenti anketi takip edilirken dış piyasalarda ise ABD enflasyon verileri işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.

ALTIN YÜKSELİŞTE

Altın, Fed'in para politikasını sıkılaştırırken daha yavaş davranabileceğini işaret eden temkinli değerlendirmelerinin ardından Mayıs başlarından bu yana ilk defa ons başına 1,300 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Kapalıçarşı'da altının gramı 120,80 liradan, çeyrek altın 200,88 liradan satılıyor.

Bu yıl faizleri hâlâ iki defa artırmayı planladığını açıklayan Fed, buna karşılık ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle para politikasında sıkılaşmanın gelecek yıllarda hız kaybedeceğini belirtti.

Altın fiyatları için tıklayınız...

Faiz veya temettü getirisi olmayan altının fiyatı faizlerdeki değişime göre yön belirliyor.

Spot altının ons fiyatı 1,301.4 dolar ile 3 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra 1,300.2 dolara gerilemesine karşılık ABD piyasalarının kapanışına göre yüzde 0.7 artıda bulunuyor.

Asya'da düşüş

Asya borsaları Fed'in para politikasında temkinli açıklamalarının ardından Japonya Merkez Bankası'nın para politikasında ek gevşemeden kaçınmasının etkisiyle geriledi.

Bu yıl faizleri hâlâ iki defa artırmayı planladığını açıklayan Fed, buna karşılık ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle para politikasında sıkılaşmanın gelecek yıllarda hız kaybedeceğini belirtti.

Ülke ekonomisini bulunduğu atıl durumdan kurtarmaya çalışan Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise küresel ekonomideki yavaş büyümeye ve zayıf enflasyona rağmen para politikasında ve politika faizinde değişiklik yapmadı.

BOJ'un piyasalar için sürpriz olmayan para politikasında değişiklik yapmama kararının ardından merkez bankasının gelecek ay gevşeme adımı atacağı beklentisi kuvvetlendi. Buna karşılık İngiltere'nin gelecek haftaki referandumda AB'den ayrılma kararı çıkma ihtimaline dair belirsizlik yen gibi güvenli limanlara talebi artırıyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1 ekside bulunurken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 3'e yakın geriledi.

Fed iyimser hava yarattı ama..

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl sadece bir faiz artırımı beklentilerini kuvvetlendiren açıklamaları piyasalarda iyimserlik getirse de önümüzdeki hafta gerçekleşecek İngiltere'nin AB'den çıkış oylamasının piyasadaki baskısı sürüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini bulunduğu yüzde 0.25-0.50 aralığında sabit bıraktı ve ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle para politikasında sıkılaşmanın gelecek yıllarda hız kaybedeceğini belirtti.

Faiz kararıyla birlikte faizlerin seyrine dair tahminleri yayımlanan 17 kıdemli Fed yetkilisinden bu yıl sadece bir defa faiz artırımı öngörenlerin sayısı altıya yükseldi. Üç ay önce yayımlanan ilk tahminlerde sadece bir kişi bu yıl tek faiz artırımı yapılacağını öngörüyordu.

Fed yaklaşık 10 yıldır ilk defa faiz artırdığı Aralık ayında, bu yıl dört defa faiz artırılacağının sinyalini vermiş, ancak küresel ekonomideki yavaşlama ve finans piyasalarındaki oynaklık nedeniyle bu sayı ikiye düşmüştü.

Kapanışta, Dow Jones Sanayi Endeksi 34,65 puan (yüzde 0,20) azalarak 17.640,17 puana, Standard & Poor's 500 Endeksi 3,82 puan (yüzde 0,18) düşerek 2.071,50 puana geriledi. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 8,62 puan (yüzde 0,18) değer kaybıyla 4.834,93 puan oldu.

Japonya, ek gevşemeden kaçındı

İngiltere'nin 23 Haziran'da gerçekleştireceği AB'de kalıp kalmama referandumu öncesi yatırımcıların güvenli liman olan ABD tahvilleri ve yen gibi varlıklara yönelmesi gelişmekte olan ülke piyasalarını baskılıyor.

Bir diğer taraftan ise Japonya Merkez Bankası'nın para politikasında ek gevşemeden kaçınması ise piyasaları zayıflatan bir başka unsur oldu.

Petrol fiyatlarının da yeniden 50 doların altında düşüşünü sürdürmesi de gelişmekte olan ülke piyasalarına ilişkin riskten kaçışı tetikliyor.

PETROL 48 DOLARIN ALTINA İNDİ

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarındaki düşüşün beklentilerin altında kalması ve İngiltere'nin gelecek haftaki referandumda AB'den çıkabileceği endişesiyle art arda altıncı günde de düşüşünü sürdürdü. ABD hafif ham petrolünün fiyatı yüzde 1'e yakın düşüşle 47.55 gerilerken, Brent petrolü yüzde 0.8 değer kaybetti