İnternet yavaşladı! Bakanlık sebebini açıkladı: Erişim engeli yok!

İnternet neden çöktü? İnternet'in yavaşlaması Türkiye çapında sosyal medyada "Google'a erişim yasaklandı mı?" tartışmasına neden oldu. İnternet neden yavaş sorusuna cevabı ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verdi

İnternet yavaşladı! Bakanlık sebebini açıkladı: Erişim engeli yok!

İnternet Türkiye'de neden yavaşladı. Google'da bile şu saniyelerde bu sorunun yanıtı aranıyor.
Türkiye'de internetin yavaşladığına özellikle de 'Google'a erişim'in yavaşladığına dair söylentiler söz konusu. Söylentilere göre saat 15.00 itibariyle Türk Telekom kullanıcıları Google arama motoru ve ona bağlı birçok internet sitesine de erişim yavaşladı.

BAKANLIK'TAN İNTERNET NEDEN YAVAŞ SORUSUNA YAZILI CEVAP!
Sosyal medyada büyüyen tartışmanın ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, "İnternet neden yavaş" sorusuna yaptığı açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada, bazı haber sitelerinde Türkiye'de internete erişim engeli getirildiği ve internetin yavaşlatıldığı yönünde yapılan haberlere dikkat çekilirken bu haberlerin doğru olmadığı belirtildi. Türkiye'de bugün yaşanan internetteki yavaşlığın sebebinin erişim engeli veya idari bir uygulamaolmadığını açıklayan bakanlık, operatörlerin yurtdışı çıkışının olduğu Bulgaristan ve Romanya'da meydana gelen fiber hat bağlantı ve enerji sorunu nedeniyle internette yavaşlama olduğunu bildirdi. Türkiye'de internet kullanıcılarını etkileyen teknik sorunların ivedilikle giderilerek internetin normal hızına dönmesi için yoğun bir şekilde çalışmalar ilgili operatörler tarafından sürdürüldüğü de bakanlık açıklamasında belirtildi.

Google'da bile şu anda Google neden yavaşladı sorusu trend olmuş durumda. Sayfanın en altınca Google'da yapılan aramalara ilişkin trendi görebilirsiniz.

İNTERNET NEDEN YAVAŞLADI KELİMESİYLE YAPILAN ARAMA SORGULARINDAKİ ANİ SIÇRAMA İÇİN TIKLAYINIZ

Dünyanın en büyük arama motoru Google’ın web önbellekleme (web cache webcache.googleusercontent.com) sistemine erişim yapanlar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) bir kararı ile karşılaşıyor.

İnternet yavaşladı! Bakanlık sebebini açıkladı: Erişim engeli yok! - Resim : 1

BTK: KISMİ YAVAŞLAMA VAR, SORUN GİDERİLECEK
Tepkilerin büyümesinin ardından idari tebdir kararı TİB'in site bilgisi sorgulama ekranından 17.00 sularında kaldırıldı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilisi Google'a yönelik herhangi bir engelleme kararının söz konusu olmadığını, Google'ın önbellek hizmetine bir erişim sınırlaması getirilmesi halinde bile tüm internetin yavaşlamayacağını savundu.
Hürriyet muhabiri Ahmet Can'ın ulaştığı yetkili, "Yurtdışındaki fiber altyapıdan dolayı kısmi bir yavaşlama var. Aldığımız bilgilere göre çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 30 ile 45 dakika içerisinde sorun giderilecek" dedi.
Bir Google yetkilisi de kendilerine ulaşan herhangi bir idari tedbir kararı olmadığını söyledi.

TİB kararı şu şekilde;

"5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (webcache.googleusercontent.com) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın 15/06/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-84787 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır."

Google’ın web önbellekleme sistemi, arama motoruna kayıtlı internet sitelerinin sayfalarının, görsellerinin ve içeriklerinin kaydedildiği yeri oluşturuyor ve internet sitelerine erişim bu sistem üzerinden sağlanıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yaptığı açıklamada; 'Google'a yönelik herhangi bir yavaşlamanın söz konusu olmadığı' ifade edildi.

Google'ın "Web Cache" (Ağ Önbelleği) adlı hizmeti, internetteki içeriklerin arşivlenmesini sağlıyor.

TİB'in, geçmişte bir başka site üzerinde yer alan ve Türkiye'den erişim engellenen bir içeriği arşivlediği ve görüntülenmesine imkan sağladığı için Google'ın önbelleğini de engellediği belirtiliyor.

TİB'in Google Web Cache engellemesinin yanı sıra, Türk Telekom'un yurdışı fiber hat çıkışlarında da teknik bir sorun yaşandı.

Erişim engeli ve teknik sorunun üst üste gelmesiyle Türkiye'de milyonlarca kullanıcının internet erişimi aksadı.