Dolar ne kadar? (28 Aralık 2016)

Yeni yılın yaklaşmasıyla piyasalarda düşük hacim devam ederken dolar yükselişe geçti. Bankalararası piyasada dolar 3,54'ün üzerine çıktı.

Dolar ne kadar? (28 Aralık 2016)

Yurtdışında yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte yatırımcıların yeni pozisyon almaktan kaçınmaları piyasada hacimlerin düşmesine neden oluyor.

Son günlerde sakin seyreden dolar bugün yükselişe geçti. Bankalararası piyasada dolar 3,54'ün üzerine çıktı, Dün 3.6794/3.6811 seviyesindeki euro/TL güne 3.6945/3.6954 seviyesinden başlarken ilerleyen saatlerde 3,70 seviyesini aştı.

Yurtiçinde anayasa değişiklik çalışmaları ve jeopolitik gelişmeler takip ediliyor.

Analistler, teknik açıdan 3,50 seviyesinin destek, 3,55 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,91 değer kazanarak sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 77.399,64 puandan girdi.

BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında önceki kapanışa göre 700,22 puan artarken, toplam işlem hacmi 1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,17, holding endeksi ise yüzde 0,64 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,37 ile gıda, içecek, en çok gerileyen ise yüzde 0,07 ile bilişim oldu.

Güne yatay başlayan BIST 100 endeksi, Türkiye ile Rusya'nın, Suriye'de taraflara sunacakları genel ateşkes planı önerisinde anlaştığı haberiyle yükselişe geçerek günün ilk yarısında en yüksek 77.524,42 puanı gördü.

AA'nın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre,Türkiye ile Rusya, Halep kent merkezinin doğusunda ilan edilen ateşkes ve yerel nüfusun tahliyesinden sonra, ateşkesin ülke genelinde yaygınlaştırılması için taraflara önerecekleri bir plan üzerinde mutabık kaldı.

Analistler, öğleden sonra ABD'de açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 77.700 seviyesinin direnç olarak güçlendiğini, 76.500 ve 76.000 seviyelerinin destek konumuna geldiğini dile getirdi.

Dış piyasalar

Dolar, başkan seçilen Donald Trump yönetiminde ABD ekonomisinin büyüyeceği ve Fed'in gelecek yıl bu yıla kıyasla daha fazla sayıda faiz artırımına gideceği beklentisini destekleyen güçlü ABD verilerinin ardından yen karşısında değer kazandı.

Daha önce gelecek yıl iki defa faiz artırımı öngören Fed, 14 Aralık'ta sona eren toplantısında 2017 yılında üç defa faiz artırmayı öngördüğünü açıklamıştı. ABD'de dün açıklanan tüketici güveni verisi merkez bankasının gelecek yıl öngördüğü gibi daha fazla sayıda faiz artırımı yapacağı beklentisini destekliyor.

Altın - petrol

Emtia fiyatlarına baktığımızda ise, petrol fiyatları üretici ülkelerin arz tarafında yeni yılda başlatacakları kesintiler öncesinde dün yüzde 1.7 değer kazanmasının ardından bugün yüzde 0.2 değer kaybetti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC üyesi olmayan üreticiler petrol üretimini yıl başından itibaren günde yaklaşık 1.8 milyon varil düzeyinde düşürmek üzere anlaştı. Yatırımcılar yıl başından itibaren üreticilerin anlaşmaya ne derecede riayet ettiklerini izleyecek.

Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 56.01 dolardan işlem görürken, ABD hafif petrolü 53.84 dolar oldu.

Altın fiyatları ise dolardaki hafif değer kaybına tepki olarak dar hacimli işlemlerde art arda değer kazandı. Spot piyasada altın fiyatları dün 1,148.98 dolara kadar yükselerek yaklaşık iki haftanın zirvesini gördükten sonra bugün yüzde 0.2 artıda bulunuyor.