Aralık ayı enflasyon beklentileri belli oldu

Hem Reuters hem de AA'nın anketlerinde ortalama enflasyon beklentileri yüzde 3 düzeyinde şekillendi. Yıllık enflasyonun ise yüzde 65'e ulaşacağı hesaplanıyor.

Aralık ayı enflasyon beklentileri belli oldu

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Aralık ayında aylık yüzde 3.1 artması, yıllık TÜFE'nin ise yüzde 65.1 seviyesine yükselmesi 2024 sonunda ise yüzde 42.85 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

REUTERS ANKETİ

Reuters'ın dokuz katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Aralık ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 64.1 ila yüzde 65.8 arasında değişiyor.

Aylık enflasyonda tahminler yüzde 2.5 ila yüzde 3.6 bandında yer alırken ekonomistler kış aylarında gıdanın yanısıra konutta doğalgaz kullanımının artışının da TÜFE'ye yukarı yönlü etki edebileceğini söyledi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporu ve piyasa tahminleri TÜFE'nin Mayıs 2024'te yüzde 70-yüzde 75 bandında zirve yapacağını gösteriyor. TCMB gelecek yıl sonunda enflasyonun yüzde 36'ya gerileyeceğini öngörüyor.

TÜFE Kasım 2023'te yıllık yüzde 61.98 artış göstermişti.

ANADOLU AJANSI

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,19 artacağını tahmin ediyor.

AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Ocak Çarşamba günü açıklanacak aralık enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 10 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,19 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin aralık ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,90, en yüksek yüzde 3,60 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 61,98 olan yıllık enflasyonun yüzde 65,19'a çıkacağı hesaplanıyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de aralıkta yüzde 42,39 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi kasımda yüzde 3,28 artış göstermişti.