ESK, et ve süt piyasasına eş zamanlı müdahale edecek

Tarım Bakanı Çelik, ESK’ya süt alım talimatı verdi. Piyasaya dondurulmuş karkas verilerek sanayicinin fiyat artırması da engellenecek

ESK, et ve süt piyasasına eş zamanlı müdahale edecek

Özelleştirme kapsamında iken, piyasayı regüle etmesi için 2013’te yeniden yapılandırılan Et ve Süt Kurumu (ESK), ilk defa et ve süt piyasasına eş zamanlı müdahale edecek. Çiğ süt fiyatlarındaki düşüşü önlemek amacıyla süt piyasasına müdahaleye hazırlanan kurum, kırmızı et fiyatlarına müdahale için ise et sanayicilerine ithal dondurulmuş karkas et satacak. Böylece, sanayicilerin piyasadan kırmızı et alarak, fiyatları artırması önlenecek.

Habertürk Gazetesinden Deniz Çiçek'in haberine göre, süt üreticilerinin 1 lira 15 kuruşluk tavan fiyatın altında süt satmak zorunda kalması üzerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ESK’ya süt alım talimatı verdi. Kurum ana statüsüne göre, söz konusu müdahale için Bakanlar Kurulu ya da yönetim kurulu kararı gerekirken, kurum da gereken hazırlıklara başladı. Kurum, müdahalenin büyüklüğü üzerinde çalışırken, hazırlıkların 15 gün içinde tamamlanacağı belirtildi.

KARKAS ET , KİLOSU 20 LİRADAN SATILACAK

ESK’nın süt alımı için Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacak. Süt üreticilerini, tarımsal desteklemeye ayrılan kaynağı kullanarak destekleyecek ESK, sütü, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 1 lira 15 kuruştan alacak. Öte yandan, ESK’nın, kırmızı et piyasasına müdahalesi de sürüyor. Geçen ay kasaplara soğutulmuş et satışına başlayan ESK, şimdi de ithal dondurulmuş karkas sığır eti satışı yapacak. Söz konusu etler, et sanayicilerine satılacak. Böylece, sanayicilerin piyasadan kırmızı et çekerek fiyatları artırması önlenecek.

ESK, dondurulmuş karkas etleri kilogramı 20 TL’den satacak. Peşin ya da kredi kartıyla, sadece kırmızı et sanayicileri ile yemek sanayicilerine yapılabilecek satışlar firma başına aylık azami 200 ton olarak gerçekleşecek. Kapasite raporunun üzerinde satış yapılmayacak.

ESK, ALTYAPI HAZIRLIĞI YAPACAK

İlk defa süt piyasasına müdahale edecek ESK’nın, çiğ süt almak için bir altyapısı bulunmuyor. Bu nedenle, üretici kooperatiflerinden ve süt tozu üreticisi şirketlerden süt tozu alımı yapacak. Süt tozu üreticisi şirketler, piyasadan çiğ süt toplayacak ve ESK’ya kendisi satış yapacak. ESK, gerekli olması halinde, çiğ süt alımı için depo kiralama yoluna gidebilecek.