"Faiz artırımını gerektirecek yapısal gereklilik yok"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'de faiz artırımını gerektirecek yapısal gerekliliklerin bulunmadığını söyledi

"Faiz artırımını gerektirecek yapısal gereklilik yok"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci; "Türkiye'nin faiz artırımı ile ilgili, faiz artırımını gerektirecek hiçbir yapısal gerekliliğinin olduğuna inanmıyoruz, düşünmüyoruz" dedi.

Bakan Zeybekci bir gazetecinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın faiz artırımı ile ilgili açıklamalarına ilişkin sorusuna yaklaşık 2 yıldan beri Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımı yapacağı beklentisinin veya böyle bir izlenimle Türkiye'de faiz ile ilgili maalesef istenilen adımlar atılamadığını belirtti.

"Her daim, her fırsatta söylemeye çalıştığımız gibi, şu anda Amerikan ekonomisi için yüksek değerdeki dolar sürdürebilir değildir" diyen Zeybekci şöyle konuştu: "Beklentimiz, hala Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artıramayacağı yönündedir. Uzun zamandan beri bunu söylüyoruz, biz Türkiye olarak dünyanın izlemiş olduğu faiz ile ilgili o trendde maalesef 2014 sonunda veya 2015'ın başlarında biraz yavaş davrandık, ıskaladık. Şu anda Türkiye'in faiz artırımı ile ilgili, faiz artırımını gerektirecek hiçbir yapısal gerekliliğinin olduğuna inanmıyoruz, düşünmüyoruz. Merkez bankamız bağımsız bir kuruluş, özerk bir kuruluştur. Diğer taraftardan hükümetimizde genel ekonomi ve makro ekonomide uygulamaları son derece başarılı bir şekilde devam etmektir. Bu ileride tekrar konuşulması gereken bir konu olabilir ama ben gerekli olduğuna inanmıyorum."