Faiz indirmeme faturası 15 milyar $

Merkez Bankası’nın faiz indirimini zamanında yapmamasının maliyetini 15 milyar dolar olarak açıklayan Bakan Zeybekci ilk çeyrek büyümesinin ise yüzde 1.5 civarında olabileceğini belirtti

Faiz indirmeme faturası 15 milyar $

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyümenin 2014’te yüzde 3.3 olan orta vadeli program (OVP) hedefinin altında yüzde 2.8 - 3 arası olacağını, mart ayından sonra büyüme ve ihracatın toparlanmaya başlayacağını söyledi

Zeybekci’nin dün yoğun bir programı vardı. Türkiye - Polonya İş Forumu’nda sorularını yanıtlayan Zeybekci, “2014 yılı dış ticaret ve büyüme rakamları açısından istediğimiz şekilde sonuçlandı diyemeyiz. Ama her şeye rağmen 2014 rakamlarının yüzde 2.8 - 3 aralığında geleceğini tahmin ediyoruz” dedi. OVP’de 2014 büyüme hedefi başlangıçta yüzde 4 olarak belirlenmiş daha sonra yüzde 3.3’e revize edilmişti.
Daha sonra CNBC-e canlı yayına katılan Zeybekci, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin zamanında yapılmamasının maliyetini 15 milyar dolar olarak açıkladı. Zeybekci, “Faizlerin uygun seviyeye inmesini istemek hakkımız. Dövizde dalgalanma olmadan faizler düşürülebilirdi. Faiz indiriminde hâlâ atılacak adım var” dedi. Not kuruluşu Moody’s’in bankacılıkla ilgili olumsuz değerlendirmesine de değinen Zeybekci, Moody’s’in bankalarla ilgili yaptığı yorumu çok sağlıksız bulduğunu belirtti.

Zeybekci 2014 büyümesinin neredeyse tamamının ihracat kaynaklı olduğuna dikkat çekerken, şunları söyledi:

Hareket 2. çeyrekte

“Yani ihracatın büyümeye katkısının olmadığı halde (olmasa) hemen hemen sıfıra yakın büyüme gerçekleşmiş olacaktı. 2014’te iç piyasanın büyümeye katkısını görmedik... Marttan sonra ihracatın tekrar toparlanmaya başlayacağını ve büyümeye katkı vermeye başlayacağını görüyoruz. 2015 birinci çeyrekte büyüme rakamları beklediğimiz seviyelerde gelmeyecek, eksi gelmeyecek ama istediğimiz seviyede de gelmeyecek. Ancak ikinci çeyrekten sonra da yavaş yavaş istediğimiz noktaya doğru hareketlenmeye başlayacak.”
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) konuşmasında ise Zeybekci ilk çeyrek büyümesinin yüzde 1.5 civarında olabileceğini belirtti. Geçen yılın son çeyreğine ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri 31 Mart’ta açıklanacak.