Faizdeki artış mevduat sahibine yaradı

Seçimin ardından oluşan hükümet belirsizliği bankaların bilanço dönemine denk gelince faizdeki artış özellikle mevduat sahibine yaradı. Mevduat faizinde oran 1 puan artarak yıllık yüzde 12’lere kadar çıktı. Bankalar konut kredisi faiz oranını da yıllık 0.6 puan artırarak yüzde 12’ye kadar çekti

Faizdeki artış mevduat sahibine yaradı

Habertürk Gazetesinden Rahim Ak'ın haberine göre, Genel seçimlerin ardından hükümet ile ilgili belirsizlikler henüz aşılamazken, faizlerdeki hafif tırmanış mevduat ve kredi faizlerine de yansıdı. Özellikle bankaların 6 aylık bilanço dönemi olması nedeniyle görünümlerini daha da düzgün tutmak için mevduatlarını artırmak istemelerinin etkisiyle mevduat faizleri yüzde 10-11 bandından 11-12 bandına çıktı. Tabii bu parası olana yaradı. Böylece elinde 100 bin lirası bulunan vatandaşlar aylık 769 lira yerine 838 lira faiz almaya başladı. Yani 69 lira fazla faiz geliri elde eder hale geldi.

VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKACAK PARA ARTTI

Sadece mevduat faizi değil kredi faizlerinde de mevduat kadar olmasa da hafif yükselme oldu. Örneğin konut kredisi faizleri aylık 0.94’lerden 0,99’a doğru tırmandı. Yıllık olarak baktığımızda kredi faizi 0.6 puan artmış ve yüzde 11.76’dan 12.36’ya çıkmış oldu. Bu 0.6 puanlık tırmanma ise 10 yıl vade ile 100 bin lira kredi kullanacak vatandaşa 69 lira daha fazla kredi taksidi ödemesi olarak yansıdı. Aylık rakam az gibi görünse de bu rakam kalıcı olarsa 10 yılda vatandaşın cebinden çıkacak fazladan toplam para 8 bin 160 lirayı buluyor.

Haberin devamını okumak için tıklayınız....