Fatura kabarıyor

Rusya Türkiye’de tatili yasakladı, Almanya Türkiye’yi ‘riskli’ ülke ilan etti. 4.5 milyon turist ayağını keserse 3.4 milyar dolar döviz kaybı olacak. Turizmciler kaybı telafi etmek için seferber oldu

Fatura kabarıyor

Rusya ile gerginlik sürerken Sultanahmet’te Alman turistleri hedef alan saldırıdan sonra Türk turizmi zor günler geçiriyor. Rusya, uçak krizi nedeniyle Türkiye sermayeli 19 turizm şirketinin faaliyetlerine son verirken ve Rus vatandaşlarının Türkiye’ye gitmesini engelliyor. Almanya da Sultanahmet olayının ardından Türkiye’nin her yerini “riskli bölge” ilan ederek, vatandaşlarını uyardı.

Dört turistten biri

Turizmdeki son durumu değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, 2016 yılında Rus turist kaybının 4.5 milyon olacağını açıkladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Açığı kapatmak için seferberlik ilan ettik” derken, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “Umudumuzu koruyoruz” diye konuştu.

Türkiye’ye 2015 yılında 35 milyon yabancı turist geldi. Bu rakamın 3 milyon 600 binini Rus turistler, 5 milyon 500 binini de Alman turistler oluşturdu. İki ülkeden gelen toplam 9 milyon 100 bin turist, Türkiye’yi ziyaret eden 35 milyon turistin yüzde 26’sını oluşturuyor. Türkiye’ye tatile gelen her 4 turistten 1’ini Alman ve Ruslar oluşturuyor. Bakan Ünal’ın ifade ettiği 4.5 milyon turistin gelmemesi halinde ise turist sayısında yüzde 13 azalma olacağını işaret ediyor.
Turizm gelirleri Türk ekonomisinde ‘cari açığın ilacı’ olarak tanımlanıyor. Türkiye’nin elde ettiği 35 milyar dolarlık turizm geliri, 38.1 milyar dolarlık cari açığın yüzde 91’ini tek başına kapatıyor.

Cari açığın ilacı

Turistler Türkiye’de ortalama 750 dolar harcama yapıyor. 2016’da 4.5 milyon turistin gelmemesi halinde turizm geliri 3.4 milyar dolar düşecek. Dövizdeki azalma ise kurlar üzerinde baskı oluşturacak.

Fatura kabarıyor - Resim: 1

‘Umudumuzu koruyoruz’

OSMAN AYIK TÜROFED BAŞKANI

“2014 yılında Türkiye’ye 4.5 milyon Rus turist gelmişti. 2015 yılında da bu sayı 3.5 milyon civarında gerçekleşti. Bu yıl ise iki ülke arasındaki gerginlikte bir iyileşme olmazsa 3.5 milyon turistin de çok büyük bir kısmı Türkiye’ye gelmeyecek demektir. Buna ilave olarak diğer pazarlarda bir kaybımız olur mu, muhtemelen olur. Sultanahmet saldırısı çok kötü oldu. Biz her şeye rağmen umudumuzu koruyoruz. Rezervasyonlar konusunda sıcağı sıcağını birşey söylemek için henüz erken ama geçen yılın gerisinden geliyoruz. Kayıpları telafi etmek için daha çok çalışacağız.”

‘Kriz doktoru olduk açığı kapatacağız’

Başaran Ulusoy TÜRSAB Başkanı

“Rusya ve Sultanahmet olayları çok üzüldüğümüz konular. Bu olaylar nedeniyle meydana gelebilecek 4.5 milyonluk bu açığı kapatmak için seferberlik ilan ettik. Krizlerle boğuşa boğuşa kriz doktoru olduk. Turizm ilişkilerini geliştirmek için cumartesi günü Suudi arabistan’a gidiyorum. TÜRSAB ve DEİK heyetleriyle şubat ayında Katar, Bahreyn ve Kuveyt’e 200 acenteyle çıkarma yapacağız. Mart ayında Arjantin ve Peru’ya gidiyoruz. Turizmdeki açığı kapatmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Turizm gelirleri Türkiye için çok önemli. Döviz geliri sağlayan sektörler içinde turizmin payı yüzde 21.8 seviyesinde. 2014 yılında cari açığın yüzde 40.6’sı turizm gelirleriyle kapatıldı. Turizm ekonominin can damarlarından biri.”
Kaynak:Milliyet