Futbolculara TL ile maaş dönemi

Destek Yatırım Araştırma Departmanı Türk ekonomisinin önemli dinamiklerinden futbol kulüplerinin futbolculara TL ile maaş ödemesi durumunda ekonomiye ne gibi etkileri olabileceğini araştırdı.

Futbolculara TL ile maaş dönemi

15 Temmuz'daki darbe girişimi ile 8 Kasım'da Trump'ın ABD'nin yeni başkanı seçilmesi TL üzerinde 3. Çeyrek itibari ile baskı oluşturmaya başladı ve 2017'de tüm gözlerin TL'nin üzerine çevrilmesine neden oldu.

2016'nın son günlerinde başlatılan TL'ye destek çağrısına kayıtsız kalmayan Türk halkı ve firmalar, TCMB'nin verilerine göre 500 milyon Dolar'lık YP mevduatını TL'ye çevirdi. 200 milyar Dolar'a yakın olduğu tahmin edilen yastık altı paralarını da hesaba katarsak TL'ye dönen varlık hacminin daha yüksek olduğu tahmin edilebilir.

Önemli bakanlıklar, BIST, EPDK, İstanbul Büyükşehir Belediyesi TL'ye dönen kurumların birkaçı olarak sayılabilir.

Ancak içlerinde bir kurum daha da çok göze çarptı:

Medipol Başakşehir Futbol Kulübü! 2016-2017 sezonunda, futbolcu ve teknik ekibine yaklaşık 15 milyon Euro'ya yakın yıllık ödeme yapacak kulüp, 1 Aralık itibari ile ödemelerin TL üzerinden yapılacağını ve birçok personelinin de TL'de kalmayı sürdüreceğini umduklarını bildirdi. Aralık ayından sonraki ödemelerin TL üzerinden yapılacağını düşündüğümüzde, yaklaşık 7,5 milyon Euro karşılığında TL'nin 2017 yılı içerisinde ödeneceği beklenebilir.

Başta Türk futbolcuların ve teknik ekip elemanlarının isteği üzerine olmak üzere, miktarın yarısının TL'de kalacağını kabul edersek 4 milyon Euro karşılığı yaklaşık 14,5 milyon TL'nin piyasada yerli para cinsinden varlıklarda kalabileceğini öngörebiliriz. Yaklaşık hesaplamalara göre, şu ana kadar TL'ye dönen mevduat miktarının yaklaşık yüzde 1'i.

Futbolculara TL ile maaş dönemi - Resim : 1