Avrupalı üreticilerde Kızıldeniz endişesi

Kızıldeniz'deki çatışmalar, Avrupalı üreticiler ve perakendeciler için tedarik zincirlerinde kaotik bir döneme neden oldu. Konteyner gemilerinin rotalarının değiştirilmesi, seyahat sürelerini uzatarak nakliye maliyetlerini artırdı.

Avrupalı üreticilerde Kızıldeniz endişesi

Kızıldeniz'de yaşanan çatışmalarla Avrupalı üreticiler ve perakendeciler 'kaotik' bir dönemle karşı karşıya kaldı.

Konteyner gemilerinin yeniden yönlendirilmesi tedarik zincirlerini kesintiye uğratarak seyahat sürelerini ve nakliye maliyetlerini artırdı.

Lojistik uzmanları, Kızıldeniz'de deniz taşımacılığına yönelik saldırıların, tedarik zincirlerinin kesintiye uğraması nedeniyle Avrupalı üreticiler ve perakendeciler için "kaotik" bir dönem yaratma tehdidi taşıdığı uyarısında bulundu.

EK ÜCRETLER OLUŞTURACAK

Husilerin Kızıldeniz'den geçen gemilere yönelik saldırılarını arttırmasının ardından neredeyse tüm konteyner gemileri Süveyş Kanalı'ndan Ümit Burnu çevresindeki daha uzun rotaya yönlendirildi. Bu değişim esas olarak Asya ve Avrupa arasındaki seferleri etkiliyor ve normalde 35 gün süren yolculuğa iki hafta ekleyerek gemilerin Avrupa limanlarına varışları arasında uzun boşluklar yaratıyor.

Londra merkezli Drewry Shipping Consultants'ın konteyner araştırmaları kıdemli müdürü Simon Heaney, "Bu ara dönemde durum biraz kaotik görünüyor" diyerek nakliye şirketlerinin oldukça kısa bir süre içinde yeni ve daha güvenilir bir ağ kurmasını beklediğini söyledi.

Dünyanın en büyük üçüncü konteyner taşımacılık grubu olan Fransız CMA CGM'nin sahibi ve başkanı Rodolphe Saadé ise "Programlarımız tam bir kargaşa içinde ve zamanlamalara uyamıyoruz" dedi.

OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ ETKİLENDİ

Üretilen malların ve bileşenlerin taşınmasını sağlayan konteyner hatlarının gecikmeli gelişi bazı otomobil üreticilerinin üretim hatlarını durma noktasına getirdi. Aksamalar devam ederse, perakendecilerin stokları gecikmeler nedeniyle muhtemelen tükenecek ve malları gönderen şirketler, nakliye hatları sapmaların maliyetlerini telafi etmeye çalıştıkça ek ücretlerle karşı karşıya kalacak.

Jeep ve Peugeot'nun sahibi Stellantis'in CEO'su Carlos Tavares, gecikmelerin otomobil üreticileri için nakliye maliyetlerini daha da artırmasını beklediğini söyledi.

Tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle Almanya'daki Tesla, Belçika'daki Volvo Cars ve Macaristan'daki Suzuki bazı araç üretim hatlarını durdurdu.

ALTERNATİF TAŞIMACILIK YOLLARI ARANIYOR

Gıda sektöründe Fransız Danone, Kızıldeniz'deki kesintinin iki ya da üç aydan fazla sürmesi halinde hava taşımacılığı gibi alternatiflerin kullanılması da dahil olmak üzere "hafifletme planları" uygulamaya başlayacağını söyledi.

Perakende sektöründe, Avrupa çapında yaklaşık 3 bin 500 giyim odaklı indirim mağazası işleten Pepco Group, perşembe günü yaptığı açıklamada durumun daha yüksek navlun maliyetlerine ve daha yavaş teslimatlara yol açtığı konusunda uyardı.

Nakliye hatlarının, ortaya çıkan ekstra maliyetleri yansıtmak için kargo teslimatlarına ek ücret uyguladığını da sözlerine ekleyen şirket, "bölgede uzun süreli bir sorunun önümüzdeki aylarda arzı da etkileyebileceği" uyarısında bulundu.

Proxima danışmanlık şirketinin satın almadan sorumlu başkan yardımcısı Simon Geale, bazı perakendecilerin gecikmelerin üstesinden gelmek için hava taşımacılığını kullanabileceğini, ancak bunun muhtemelen ekstra maliyetleri karşılayacak kadar yüksek kâr marjlarına sahip olanlar için bir seçenek olduğunu söylerek bunun yerine, perakendecilerin Asya'dan daha erken mal sipariş etmeye başlaması gerekebiliceğini belirtti..

ÇİNLİ ŞİRKETLER İÇİN DE ÖNEM TAŞIYOR

Analistlere göre Pekin, Husi saldırıları konusunda tarafsız kaldı ancak yaşanan aksaklıklar navlun fiyatlarını yükselterek Çinli şirketleri etkiledi.

Avrupa'nın önde gelen ticaret ortaklarından biri olması nedeniyle bu rota, bu hafta "Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğinin sağlanması" için "ilgili tüm taraflara" çağrıda bulunan Çin için de önem taşıyor.