New York Times yazdı: İran saldırısı Netanyahu'nun siyasi dayanıklılığını test etti

İran'ın saldırısı sonrası gözler İsrail lideri Netanyahu'da. New York Times, Hamas ile olan savaşı siyasi iktidarını uzatmak için sürdürdüğü söylenen Başbakan'ın İran konusundaki uyarılarının haklı çıktığını yazdı

New York Times yazdı: İran saldırısı Netanyahu'nun siyasi dayanıklılığını test etti

Derinden bölünen İsrail'de, pazar günü ülke semalarındaki dramatik sahne bile siyasi yorumlara açık. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun destekçileri için İsrail'in yüzlerce insansız hava aracı ve füze içeren İran salvosuna karşı savunma teknolojisini sergilemesi, Netanyahu'nun İran'ın yarattığı tehdit konusunda uzun zamandır uyarıda bulunmakta haklı olduğunu kanıtlıyor.

Muhalifleri ise Netanyahu'yu haklı bulmak yerine övgülerini hava kuvvetlerine saklıyorlar. İsrail'in bu ay Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği binasına düzenlediği ve İran silahlı kuvvetlerinden çok sayıda üst düzey komutanın ölümüne neden olan saldırıya yanıt olarak İran'ın pazar günü başlattığı yaylım ateşi Netanyahu için tehlikeli bir zamanda geldi.

Netanyahu şu anda ükede, birçok kişinin 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde Hamas liderliğindeki ölümcül saldırıya yol açan ve İsrail'in Gazze Şeridi'nde savaşa girmesine neden olan hükümetinin politika ve istihbarat başarısızlıklarından sorumlu tuttuğu popüler olmayan bir lider. Yurtdışında ise İsrail'in Gazze'de on binlerce Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan bu savaşı yürütmesi nedeniyle uluslararası kınamaların odağında yer alıyor. Bu olaydan nasıl çıkacağı bundan sonra ne olacağına bağlı olabilir.

İran konusunda hep uyarıda bulundu
Hiçbir İsrailli lider İran konusunda Netanyahu kadar tutarlı bir şekilde uyarıda bulunmadı ya da görevde bu kadar uzun süre kalmadı. İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı olan Netanyahu, yaklaşık 17 yıldır iktidarda. Netanyahu göreve geldiği 1996 yılından bu yana nükleer bir İran'ın felaket olacağı ve zamanın tükenmekte olduğu uyarısında bulundu. İran, Gazze de dahil olmak üzere bölge genelinde vekil gruplardan oluşan bir ağa sahip ve bu savaşçılar hükümet tarafından finanse edilip silahla donatılıyor. Yemen, Suriye ve Lübnan'daki milisler İsrail'le çatışarak Hamas'la savaşan İsrail hükümeti ve ordusunun dikkatini dağıttı.

Ancak uzmanlara göre belki de daha endişe verici olan, İran'ın nükleer silah elde etmeye her zamankinden daha yakın olması. Netanyahu şimdi bir seçim yapmak zorunda. İran'a güçlü bir karşı saldırıyla cevap verip İsrail ve diğer ülkeleri daha geniş çaplı bir savaşın içine mi sokacak? Yoksa 7 yaşındaki bir kız çocuğunun ağır yaralandığı ancak bunun dışında sınırlı bir hasara yol açan bu saldırıyı sineye çekip bölgesel istikrar adına İsrail'in savunulmasına yardımcı olan koalisyona boyun mu eğecek?