Türkiye yerelde seçimini yaptı

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gitti. 61 milyondan fazla seçmen, yaklaşık 207 bin sandıkta oy kullandı.

Türkiye yerelde seçimini yaptı

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, 61 milyondan fazla seçmen, yaklaşık 207 bin sandıkta oy kullandı. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapıldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), doğudaki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de başlarken; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işlemi saat 16.00'da tamamlandı.


Bu illerin dışında kalan diğer yerlerde oy verme işlemi de saat 17.00'de tamamlandı.

YSK Başkanı’ndan açıklama
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, saat 16.00 itibarıyla 32 ilde oy verme işleminin tamamlandığını ve sayım işlemine başlandığını bildirdi.

Yener, YSK önünde basın mensuplarına açıklama yaptı. "Saat 16.00 itibarıyla 32 ilimizde oy verme işlemi tamamlanmış ve oy sayım işlemleri başlamıştır. Saat 17.00 itibarıyla da kalan diğer ilimizdeki oy verme işlemleri tamamlanacaktır." diyen Yener, saat 17.00'de tüm oy sayım işlemleriyle ilgili genel bilgi vereceklerini söyledi.

Oy verme işleminin tamamlanmasıyla Kurul'un toplanarak yayın yasaklarının hangi saatte kaldırılacağına ilişkin karar vereceğini belirten Yener, yayın yasakları kaldırılmadan seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamada bulunulmamasını istedi. Yener, sonuçların tüm vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

"Seçimler sorunsuz şekilde tamamlandı"
YSK Başkanı Yener saat 17.00'de yaptığı açıklamada da, "Oy verme işlemi bazı münferit olaylar dışında sorunsuz şekilde tamamlanmıştır. Sandık sonuç bilgileri SEÇSİS'e girilmeye başlandı. Sonuçların ülkemize ve siyasi partilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Kurul birazdan toplanıp yayın yasağı konusunu değerlendirecek" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da büyükşehir belediye başkanlığı yarışında, 11 milyon 314 bin 516 seçmen için 33 bin 228 sandık kuruldu.

Seçim yarışında Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti ile Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum ile İYİ Parti adayı Buğra Kavuncu, DEM Parti adayı Meral Danış Beştaş seçim yarışında öne çıktı.

İmamoğlu’ndan açıklama
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sandıkların kapanmasının ardından, "Sandıklar 17.00 itibariyle kapandı. İstanbul’da şu ana kadar olumsuz bir durum yaşanmadı. Şimdi, sayım işleminin görevliler ve vatandaşlar tarafından titizlikle takip edilmesi süreci başladı. Tüm vatandaşlarımızı süreci dikkatle takibe davet ediyorum. Asla rehavete kapılmadan tüm oylarımıza sahip çıkacağız" dedi.

Murat Kurum’dan açıklama
AK Parti'nin İBB Başkan adayı Murat Kurum da "Artık sandıklar kapandı, İstanbullular demokratik sorumluluklarını yerine getirdi. Sandık başına giderek, İstanbul’umuza sahip çıkan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Şimdi hep birlikte sandıklara sahip çıkma zamanı. Sandık namustur, her oy bir emanettir. Oy sayımı sürecinde ortaya çıkabilecek her türlü manipülasyona karşı dikkatli olalım. Oylar sayılıp tutanaklar imzalandıktan sonra da süreç bitmeyecek. Son ana kadar kadar ne olursa olsun sandıkları terk etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İstanbul’da sandık sonuçları
İstanbul'da sandıklar saat 17.00'de açıldı. 39 ilçesi olan İstanbul'da ilk sonuçlar gelmeye başladı. İşte o sonuçlar...
Açılan sandık: Yüzde 84.9

Ekrem İmamoğlu - Yüzde 50.68

Murat Kurum - Yüzde 40.52

CHP İl Başkanlığı’nda seçim sonuçlarını takip eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, oy sayımı devam ederken, ikinci kez açıklamalarda bulundu. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile birlikte kameraların karşısına geçen İmamoğlu, sonuçların yüzde 96’sının ellerinde olduğunu ve 1 milyonun üzerinde bir fark ile önde olduklarını ifade etti. Mevcut 14 belediyede kayıp vermediklerini ve 11 belediyeyi daha kazanmak üzere olduklarını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına kesin olmayan sonuçlara göre yeniden Mansur Yavaş seçildi. Yavaş, "Biz bu seçim sonuçlarını zafer olarak görmüyoruz. Bizim karşımızda düşman yok. Hepimiz bu vatanın, bu kentin onurlu birer ferdiyiz." dedi.

İzmir’de, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Cemil Tugay kazandı. Alsancak Meydanı’nda toplanan kalabalığa seslenen Tugay, “Bugün İzmir için yeni bir gün. Yarından itibaren sokakta olacağız. Sorun nerdeyse onu çözmek için orada olacağız” dedi.

CHP’li Muhittin Böcek, Antalya, büyükşehir olduktan sonra iki dönem üst üste başkan seçilen ilk isim oldu.

Resmi olmayan rakamlara göre Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden Zeydan Karalar seçildi Karalar: “Adana’yı tekrardan bölgenin incisi, öncüsü ve lideri yapacağız” diye konuştu.

Balıkesir'de 31 Mart Yerel Seçimleri'ni henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre CHP'nin Adayı Ahmet Akın kazandı.

Erdoğan: 31 Mart bizim için bir bitiş değil aslında bir dönüm noktasıdır
AK Parti Genel Merkezi’nde vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “31 Mart bizim için bir bitiş değil aslında bir dönüm noktasıdır...Milletin sandıkta verdiği mesajları en isabetli, en objektif şekilde akıl ve vicdan terazimizde tartarak gerekli adımları mutlaka atacağız" dedi.

Özgür Özel: Yüzde 25’lik cam tavanı kırdık
CHP lideri Özgür Özel Genel Merkez'de yaptığı açıklamada "CHP artık başının üzerindeki görülmez yüzde 25'lik tavanı söz verdiğimiz gibi kırmıştır, tuzla buz etmiştir." dedi.

Özel “Bugün seçmen Türkiye’de yeni bir siyasetin kurulmasına karar verdi. 22 yıllık Türkiye fotoğrafını değiştirmeye, ülkemizde yeni bir siyasi iklime kapı aralamaya karar verdi” dedi.

Özel “Bizdeki verilere ve tüm kaynaklardan desteklenen verilere göre, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ, İzmir ve İstanbul'u yeniden kazandık. Balıkesir, Bursa, Manisa ve Denizli büyükşehir belediyelerini kazandık ve ilçe belediyelerinde çok önemli başarılar elde ettik. 1989'dan sonra ilk kez Adıyaman'ı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Manisa gibi Afyonkarahisar'ı, 1977'den beri Amasya'yı, Bartın'ı, Giresun'u, Kastamonu'yu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Kırıkkale'yi, Kilis'i, Kütahya'yı, Uşak'ı ve Zonguldak'ı kazandık. Ardahan'ı, Artvin'i, Bilecik'i, Bolu'yu, Burdur'u, Çanakkale'yi, Edirne'yi, Kırşehir'i, Sinop'u ve Yalova'yı kazandık. Kırklareli, Hatay ve Çorum'da başa baş bir yarış devam ediyor, dikkatle takip ediyoruz. Bu illerimizde sayımın uzama ihtimaline karşı o illere yönelik milletvekili görevlendirmelerimiz olacak."

Özel, Ordu merkez ilçe Altınordu'yu, Trabzon Ortahisar'ı ve Samsun Atakum Belediyesini kazanarak Karadeniz'deki merkez ilçelerde çok önemli başarılar elde ettiklerini de söyledi.

Özel İstanbul'da CHP'deki 14 belediyenin tamamını korurken şu ana kadar buna 12 belediye ilave ettiklerine dikkati çekti.