İhracatçıya yeşil pasaportta sona gelindi

İhracatta üretimi, istihdamı ve ihracatı artıracak yeşil pasaport uygulaması hayata geçiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi konu ile ilgili olarak “Karar Bakanlar Kurulunda imzalandı, ihracatçılar olarak bir an önce uygulama usul ve esaslarının belirlenmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

İhracatçıya yeşil pasaportta sona gelindi

Başarılı ihracatçıların dünyanın her yerine rahatlıkla gidebilmeleri, vize işlemleri sebebiyle zaman kaybı yaşamamaları amacıyla hayata geçirilecek hususi (yeşil) pasaport çalışmasında son aşamaya gelindi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi “Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, Hükümetimize sunduğumuz 22 maddelik öneri paketinin en önemli maddelerinden birisi ihracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesiydi. Temmuz ayında Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım bize müjdeyi vermişti. Şuan bu karar Bakanlar Kurulunda imzalandı, ihracatçılar olarak biz de bir an önce uygulama usul ve esaslarının belirlenmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Son 3 yıla bakılacak
İhracatçılara verilecek yeşil pasaport uygulamasına göre;
Son 3 yılda yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasındaki ihracat şirketlerine 1,
10-25 milyon dolar arasındakilere 2,
25-50 milyon dolar arasındakilere 3,
50-100 milyon dolar arasındakilere 4,
100 milyon doların üzerindekilere 5 yeşil pasaport hakkı verilecek.

Üretim, istihdam ve ihracat artacak
Yeşil pasaport uygulamasının hayata geçmesinin Türkiye'nin ihracatı ve ekonomisi üzerinde bir kaldıraç etkisi oluşturmasının beklendiğini söyleyen Büyükekşi, “Böylece, ihracatımızın yaklaşık yarısını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünyadaki birçok noktaya rahatlıkla ve zaman kaybı olmaksızın ulaşım imkânı yakalayacağız" dedi.

Büyükekşi açıklamasına şöyle devam etti:
“Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci liderliğinde atılım yılı ilan ettiğimiz 2017 yılında 6 kıtada 249 ülke/bölgeye ihracat yaparak Türk bayrağını gururla dalgalandırarak dünya üzerinde girilmedik pazar bırakmayacağız. Böylece hem üretimimiz, hem istihdamımız hem de ihracatımız aratacak."