İkinci dilin maaşa etkisi var mı?

İşte MIT araştırmasının sonucu...

İkinci dilin maaşa etkisi var mı?

İkinci bir dil bilmenin maaşlara olumlu etkisi olduğu belirtildi. MIT Ekonomisti Albert Saiz tarafından yapılan araştırmaya göre ABD’de Almanca bilmenin maaşa katkısı yüzde 3,8 seviyesinde olurken Fransızca’nın yüzde 2,7, İspanyolcanın ise yüzde 1,4, oldu. Diğer bir deyişle yıllık maaşı 40 bin dolar olan bir çalışan İspanyolca biliyorsa ekstra 800 dolar, Almanca biliyorsa yılda 1520 dolar daha fazla kazanıyor. Bir kişinin 40 yıllık kariyer yaptığı varsayıldığında ve iş hayatına yılda 45 bin dolardan başlayarak düzenli zam aldığı hesaplandığında ikinci dil bilmek maaşı ortalama 67 bin dolara yükseltiyor. İspanyolca bilenler için maaş ortalaması 51 bin dolarken, Fransızca'yı seçenler için ortalama maaş 77 bin, Almanca içinse 128 bin dolar olarak hesaplandı.

ABD’LİLERİN YÜZDE 25’İ İKİNCİ DİL BİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR

Profesörün araştırmasına göre ABD’lilerin yüzde 25'i az da olsa ikinci bir dil bildiklerini iddia ediyor ve bu vasfın iş bulmalarında yardımcı olacağı görüşünde hemfikir. ABD’de lise ve üniversite eğitiminde ikinci dil şart koşuluyor.

İNGİLİZCE’NİN GETİRİSİ YÜZDE 10 İLE 20 ARASINDA

Madalyonun diğer yüzünde ise profesör, İngilizce konuşulmayan ülkelerde İngilizce bilmenin getirisini ülkelere bağlı olarak yüzde 10 ila 20 bandında olduğunu saptadı.