İngiltere Merkez Bankası(BOE) faizi değiştirmedi

İngiltere Merkez Bankası(BOE), beklentilerin aksine faiz oranında bir değişikliğe gitmedi. Politika faizini yüzde 0.5'te, varlık alım programını da 375 milyar sterlinde tuttu

İngiltere Merkez Bankası(BOE) faizi değiştirmedi

BOE Komite toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 0,50 olarak bırakıldı. Piyasalarda BOE'nin faiz oranında 7 yıllık bir aranın ardından 25 baz puan indirime gideceği beklentisi bulunuyordu.

BOE, Varlık Alım Programını da piyasa beklentisi doğrultusunda değiştirmeyerek, 375 milyar sterlin olarak bıraktı.
İngiltere Merkez Bankası, küresel ekonomik kriz sırasında ekonomiyi resesyondan çıkarmayı desteklemek amacıyla Mart 2009'da yüzde 0,5'e indirdiği faiz oranını o tarihten bu yana değiştirmedi.

AĞUSTOS SİNYALİ

BOE para politikasında gevşeme yönünde adım atmayı Ağustos ayında yapacağı toplantıya bıraktı.

BOE Para Politikası Komitesi bugün yaptığı toplantıda, çeşitli politika seçeneklerine yönelik ilk değerlendirmeleri yapsa da faizde ve varlık alım miktarında değişikliğe gitmedi.

BOE PPK, faizin yüazde 0,5 olarak devam ettirilmesi kararını 1'e karşı 8 oyla, varlık alım miktarının 375 milyar GBP olarak kalması kararını ise oy birliği ile aldı.

BOE PPK üyelerinde Vlieghe, faizin yüzde 0,25'e indirilmesi yönünde oy kullanırken, üyelerin çoğunluğu ise para politikasının Ağustos ayında gevyetilmesini beklediklerini ifade ettiler.

Para Politikası Komitesi toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, ekonomiye her hangi bir ek teşvik sağlanıp sağlanmaması konusunda kararın Ağustos ayında yapılacak tahminler sonrasında değerlendirileceği belirtilirken, kararların finansal sistem ile etkileşim içinde verileceği vurgulandı.

BOE, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı sonrasında ekonomik aktivitenin kısa vadede zayıflamasının büyük olasılık olduğu belirtirken, GBP'de değer kaybının ihracatçılara bir miktar destek sağlasa da reel hanehalkı gelir büyümesini aşağı çekici etki yapacağına işaret etti. AB ile ticaret şartlarında değişikliğin verimlilik üzerinde negatif etkiyleri olacağına dikkat çeken BOE, ayrıca Banka analistlerin konut yatırımları için tahminlerini ciddi şekilde azalttıklarını, kısa vade için konut fiyat tahminlerini düşürdüklerini de belirtti.

BOE, banka uzmanlarını ticari gayrimenkul fiyatlarında kısa vadede önemli düşüş beklediklerini de ifade etti.