İnterneti m-ticaret, mobili Android sırtlıyor

Sanalpazar.com, son dönemin en revaçta konusu olan mobil ticarete yönelik analizlerini paylaştı. 2013 yılında 27 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Sanalpazar, mobil ticaretin büyük bir ivme ile geliştiğini gerçek rakamlarla ortaya koyuyor. Mobil cihazlardan e-ticarete erişim sadece son iki ayda bilgisayarlara göre yüzde 8 arttı.Mobil ticaretin jeneratörü ise Android cihazlar. Yine 2014’ün ilk iki ayında mobilde Android cihaz kullanımı, iOS’u ikiye katladı.

İnterneti m-ticaret, mobili Android sırtlıyor

2013 yılından beri e-ticaretteki en revaçta konu, müşteri eğilimlerinin giderek mobil ticarete kayıyor oluşu. E-ticaret siteleri geçtiğimiz yıldan beri bu konudaki yatırımlarına hız verdi.

Sanalpazar.com, üzerine sık sık konuşulan bu konuyu gerçek rakamlarla ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdi. Rakamlara göre mobil, büyük bir ivme ile gelişiyor ve selefi diz üstü ve masaüstü bilgisayarların e-ticaretteki yerini sarsmaya hazırlanıyor. Mobil ticarette başı çeken işletim sistemi ise, açık ara Android cihazlar.

E-ticaret siteleri bir yandan alışveriş alışkanlıklarını dönüştürürken, bir yandan da internet kullanıcılarının tercihleri ve eğilimleri hakkında istatistiklere temel olabilecek verilerin toplanmasında önemli rol oynuyorlar. 5 yılı aşkın süredir ‘internetin pazar yeri’ konseptiyle kullanıcı sayısını sürekli artıran Sanalpazar.com, 2013 yılında 27 milyon ziyaretçiyi ağırladı.

Türkiye’deki toplam internet kullanıcı sayısının 35 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde,Sanalpazar.com verileri ile ülke genelindeki internet kullanıcılarının davranışlarına ilişkin anlamlı analizler yapmak mümkün.

Mobil masaüstü ve diz üstü ile yarışıyor

Sanalpazar.com’un verileri, Türkiye’nin mobil cihazlara yönelik eğilimini net olarak ortaya koyuyor. 2012 yılında Sanalpazar.com’a yapılan ziyaretlerin kaynağına bakıldığında, oranın yüzde 94’e yüzde 6 şeklinde bilgisayarlar lehine olduğu görülüyor. 2013’te ise masaüstü ve dizüstü oranı yüzde 86’ya düşerek, cep telefonu ve tabletlerin oranı 8 puan artışla yüzde 14’e yükseldi.


Mobil kullanımı son 2 ayda yüzde 8 arttı

2013’ün ilk iki ayında masaüstü ve dizüstü bilgisayar üzerinden bağlanan ziyaretçilerin oranı yüzde 90, cep telefonu ve tabletlerden bağlananlarınki yüzde 10 iken, 2014’ün ilk iki ayında bu rakam yüzde 78’e yüzde 22 olarak değişti. Bu rakamlar ayrıca mobil cihazların kullanım oranının sadece iki ayda 2013 yılı ortalaması olan yüzde 14’ten, yüzde 22’ye çıktığını gösteriyor.

Ocak-Şubat döneminde

değişim 2013 2014

Masaüstü&Dizüstü bilgisayar 90% 78%

Cep telefonu&Tablet 10% 22%

Mobil ticaretin jeneratörü Android cihazlar

Mobil ticarette Android işletim sistemine sahip cihazlar başı çekiyor. Android işletim sistemi kullanan cep telefonları ve tabletlerden Sanalpazar.com’a erişim 2013’te 2012’ye göre 5 kat arttı. iOS içinse bu rakam 4 kat seviyesinde kalıyor. Android işletim sistemini kullanan cihazlardan internete erişim 2012’de de iOS’tan fazla idi. Ancak Android bu oranı 2013’te iyice açarak yüzde 60’a yüzde 40 seviyesine taşıyor.

2014 Şubat’ta Android iOS’u ikiye katladı

2013 ve 2014’ün ilk iki aylık dönemi karşılaştırıldığında ise, Android işletim sistemini kullanan cihazların 1 yılda 0,3 milyondan 1,2 milyona yükseldiği görülüyor. iOS işletim sisteminde ise bu rakam 0,3 milyondan 0,6 milyona yükseldi. Yani Android cihaz kullanımı 1 yılda 3 kat artarken, iOS kullanımı yalnızca 2 kat arttı ve Şubat 2014 itibariyle iOS cihaz kullanımını ikiye katladı.

Ocak-Şubat döneminde

değişim 2013 2014

Android 0,3 milyon 1,2 milyon

iOS 0,3 milyon 0,6 milyon


Sanalpazar.com hakkında:

Gold Grup'a bağlı Gold İnternet Teknolojileri San. ve Dış Tic. A.Ş.'nin bir yatırımı olan Sanalpazar.com, ERP uygulamaları, yazılım geliştirme, danışmanlık alanında 20 yılı aşkın bir deneyime sahip, alanının saygın kuruluşlarından IMC Bilişim Teknolojileri A.Ş. ortaklığı ile hayata geçirilmiştir. Ülke insanının ticarete olan geleneksel yatkınlığını ve becerisini 21. yüzyılın 'internet' dünyasına taşıyabilecekleri bir 'pazar yeri' oluşturmayı amaçlayan Sanalpazar.com, herkesin hem ürün satabileceği hem de satın alabileceği, kullanımı kolay,anlaşılabilir, hızlı ve sorunsuz bir 'pazar yeri olarak tasarlanmıştır. Sanalpazar.com geleneksel ticaretin tüm bileşenlerini daha da geliştirerek internet ortamına taşıyan, alıcılara çok seçenekliödeme olanakları sunan ve çoğu kendi alanında ilk ve tek olan birçok özelliği de bünyesinde barındırıyor.