İşte hükümetin ekonomi programı

Başbakan Ahmet Davutoğlu 64. hükümet programını Meclis'te açıkladı

İşte hükümetin ekonomi programı

Programda ekonomiyle ilgili bölümde şunlar yer alıyor: *Finansal hizmetler alanında yenilikçi politikalar uygulayacağız, halka açık şirketleri destekleyeceğiz. *Farklı finans kurumları arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamalarını kaldıracağız.

GAYRİMENKUL SATIŞINA VERGİLENDİRME

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamaları gözden geçireceğiz.

Finansal araçlarla bunların dayanak varlıklarına ilişkin vergi uygulamalarını uyumlu hale getireceğiz.

Faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturacağız. *Borsa İstanbul ortak veri merkezini kurumsallaştıracağız, Borsa İstanbul bünyesinde özel sermaye platformu kuracağız. *Yatırımlara uzun vadeli finansman sağlayan yatırım ve kalkınma bankacılığını geliştireceğiz.

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

Mali disiplinden taviz vermeyerek ekonomideki işletmeler için belirsizlikleri en aza indirecek, vergi gelirlerini artıracak ortam hedefliyoruz. *Kamu harcama büyüklüğünün ve borçlanma gereğinin sınırlandırılmasının yanı sıra harcamaların kalitesinin artırılmasını hedefliyoruz.

KAMU İHALE SİSTEMİ REFORMU

AB'nin kamu alımları direktiflerine uygun olarak kamu ihale sistemini reforme edeceğiz. *Elektrik, gaz, su ve telekomünikasyon gibi sektörler için ihale kanununun çıkarılması sağlanacak.

GELİR VERGİSİ KANUNU ÇIKARILACAK

Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarını birleştirerek yeni Gelir Vergisi kanunu çıkaracağız. *Söz konusu düzenlemeyle yüksek teknolojiye dayalı ihracatı ve bu kapsamdaki yatırımı destekleyecek vergi teşvikleri getireceğiz.

ÖZELLEŞTİRMEYE DEVAM

Yeni dönemde özelleştirme uygulamalarına devam ederken kamunun işletmeci olduğu alanlarda etkinliği artıracağız.

Altın bankacılığı başta olmak üzere altın şeklinde tutulan tasarrufların sisteme çekilmesi için mekanizmalar geliştireceğiz. *Uluslararası yükümlülükleri gözeterek lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarına caydırıcı vergilendirme yapacağız.

GÜBREDE KDV KALKACAK

İmalat sanayi makina teçhizat yatırımlarının finansmanında BSMV istisnası getireceğiz. *Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştıracağız. *Yemde ve gübrede KDV'yi kaldıracağız.