JATOMI iflas etmese de paranız batacaktı!

Onbinlerce kişi de diğer salonların mağduru!

JATOMI iflas etmese de paranız batacaktı!
Dilara Kaya - paralimani.com EKONOMİ SERVİSİ

Bir saat içerisinde tüm spor salonlarını kapatarak binlerce insanı mağdur eden Jatomi, bir kat merdiven çıkmamak için asansör bekleyen Türk halkını "sürüm"den vurdu! Bir saatte yarattığı şok belli ki uzun süren bir kampanyayla hazırlanmıştı. Günlük 4 TL'ye kadar indirdiği fiyatlarıyla, 'belki de gideriz' diyen bir çok insan da hiç aklında yokken JATOMİ üyesi oldu. Ancak spor salonlarının mağdurları yalnız JATOMİ üyeleri değil. Moral olsun diye hatırlatmak istedik, başka bir kulübe üye olsanız ve o kulüp kale gibi dursa da muhtemelen paranız yanacaktı. Arkadaşlarınıza bir sorun, daha ucuza gelecek diye 5 yıllığına, 2 yıllığına peşin peşin binlerce lira ödeyip 5 kere salona gitmeyen bir çok kişi bulacaksınız. Spor salonlarının en büyük tuzağı da bu; paket satış! Bir araştırmaya göre spor salonlarına yazılanların yüzde 85'i kayıttan sonra salona hiç uğramıyor. Bu tür işletmelerin ana kazancı da işte bu kişiler. Aynı durum paket satış yapan zayıflama programları, güzellik salonları için de geçerli. Maalesef indirim heyacanına kapılıp hızla imza attığımız sözleşmeler nedeniyle vazgeçtiğinizde bu paraları geri almak mümkün olmuyor, çok az kuruluş ise üyeliği devretme imkanı tanıyor.

Belki de bu acı tecrübeyle, bir spor salonuna kaydolmadan önce bir hafta bir saat yürüyüş yapmayı denemeyi öğreniriz. Yapamıyorsanız hiç hayal kurmayın, o salona da gidemeyeceksiniz.

"Doğru canım biz de müstehakız" deyip paranızı unutacak değilsiniz elbette. Diğer spor salonlarına üye olup da gitmeyenlerin parası çatır çatır yanarken belki siz JATOMİ'den paranızı kurtarırsınız.

Jatomi'ye mail order yoluyla üye olanlar, yani her ay üyelik bedelinin karttan, kart hesabının müsait olması durumunda, çekilmesi yoluyla üye olanlar açısından tek sıkıntı, şu ana kadar ödedikleri paralar. Mail order'ın iptal edilmesi yoluyla Jatomi üyeleri bundan sonra hesaplarından Jatomi tarafından para çekilmesini önlemiş olacak. Taksitle üye olanlar içinse durum biraz daha farklı. Taksitle üye olanların bankalarıyla görüşüp kartı dondurma veya iptal etme yolunu denemeleri gerekiyor. Fakat bu durum da bankaların değerlendirmesine kalmış bir şey. Yıllık veya altı aylık üyelik bedelini peşin olarak üye olurken ödemiş olanlar içinse durum oldukça karmaşık. Bu paraların şirket tarafından iade edilebilmesi için öncelikle Jatomi'den bir yetkiliye ulaşabilmeleri gerekiyor. Fakat tüm üyelerin dile getirdiği ortak sorun konuyla ilgili muhatap bulamamak. Dolayısıyla bundan sonra Jatomi üyelerinin üyelik paralarını iade alabilmesinin yolu hukuki süreçten geçiyor. Rakam 2000 TL'nin altında olduğu için başvurulabilecek ilk yol Tüketici Hakem Heyetine gitmek. Fakat toplu bir davayla da bu paraların tahsil edilebilmesi amacıyla icra yoluna gitmek mümkün