Kanada Doları değer kaybetti

Yatırımcıların Faiz İndirimi Olasılığını Değerlendirmesi İle Kanada Doları Değer Kaybetti

Kanada Doları değer kaybetti

USD/CAD paritesine baktığımızda, Cuma günü beklentilerden zayıf gelen Kanada “Tüketici Fiyat Endeksi” ve “ Perakende Satışlar” raporu sonrasında paritede yüksek dalgalanmalar gerçekleşmiştir. Bu arada ABD’de faiz getirilerinde 10 yıllıklar 200 günlük hareketli ortalama üzerinde kalmaya devam etmektedir. Kanada’da faizler, Ağustos ayına dair perakende satışlarda büyümenin zayıf kalması nedeniyle düşerken, bu durumu Kanada Doları’nın yatırımcılar tarafından daha az ilgi görmesine neden olmuştur. Hafta sonu Kanada Merkez Bankası para politikası kararları alınırken oylamada yakın sonuçları çıkmış, ekonomik verilerin beklentilerden daha zayıf olması bir başka faiz indirimi olasılığını güçlendirmiştir.

Kanada’da açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda Eylül ayında %1,1’den %1,3’e artış göstermiş, %1,4 olan beklentilerin hafif gerisinde kalmıştır. Toplamda TÜFE, aylık olarak %0,2 artış göstereceği beklentilerine karşın %0,1 artmış, Ağustos ayındaki %-0,2 düşüş ardından kısmen toparlanmıştır. Fakat Kanada Merkez Bankası’nın takip ettiği çekirdek TÜFE rakamı beklentilerin paralelinde gelmiş, Ağustos ayında değişim göstermeyen veri Eylül ayında, aylık bazda %0,2 yükselmiştir.

Satış hacmi ve değeri daha çok hayal kırıklığı yaratmış ve faiz oranlarındaki düşüşte ana etken olarak, Kanada Dolarının zayıflamasına vesile olmuştur. Kanada perakende satışlar verisinde Ağustos ayındaki %-0,1’lik düşüş kaydederken Temmuz ayına dair veri %-0,2 ile aşağı yönlü revize edilmiştir. Otomobil hariç tutulduğunda perakende satışları revize edilen Temmuz ayında %-0,2 düşmüş sonrasında Ağustos ayında yatay bir görünüm sunmuştur. Satışlar %0,3 olan beklentilerin altında kalırken, otomobil hariç rakamlarda hedefi tutturamamıştır. Ağustos ayı içerisindeki satış hacmi ise aylık bazda %-0,3 azalmıştır.

Bu veriler pek de ümit vermezken, kur tarafında bir kırılma olasılığı yaratmıştır. Kur yedi ayın en yüksek seviyesini görürken 1,34 direnç seviyesini kırmaya hazırlanmaktadır. Bu seviyenin aşılması 1,36 direncinin test edilmesinin yolunu açabilir.

ABD faiz getirileri canlı kalmaya devam ederken, yatırımcılar ADB’de gerçekleşecek seçim sonuçlarını beklemektedirler. Bu durum FED’in bir süre gündemden geri çekilmesine neden olacaktır. ABD’de ekonomik büyüme iş gücü piyasasındaki bazı tökezlemeler sonucu hafif basil altına girmiş, bu süreç içinde enflasyon ise karışık bir görünüm sunmuştur. Ayrıca FED tarafında Kasım ayı içerisinde bir politika değişikliği yapabileceğine dair hiç bir mesaj verilmemektedir. Fakat bütün toplantılarda faiz artırımı olasılığının devam ettiği yine de unutulmamalıdır. Bunun yansıra FED Fonları vadeli piyasası, Aralık ayında FED’in faiz artırma ihtimalinin %71 olduğunu göstermektedir. İşgücüne dair raporların aşağı yönlü değişmemesi durumunda FED tarafından gelen açıklamalara göre faiz artırımı olasılığı oldukça güçlenmiştir.

Diğer taraftan Dolar da Euro tarafında güçlenirken 1,09 desteği civarında işlemler devam etmekte ve 1,07 seviyesini test etmeye hazırlanmaktadır. Mevcut hareketin faiz tarafındaki Dolar lehine gelişmelerin sürmesi halinde devamı beklemektedir. 10 yıllık faiz farkı 1,85 seviyesi civarında dalgalanmaktadır. Bu seviye üzerine çıkılması durumunda ERU/USD paritesi yeni destek seviyelerini test edebilir.

Mevcut görünüme rağmen Euro Bölgesi içerisinde güven endeksi artış göstermekte ve Brexit olumsuzluğuna rağmen iyileşme kaydetmektedir. Euro Bölgesinde Tüketici Güveni bir önceki ay beklenildiği gibi -8,2’den -8,0 seviyesine gelmiştir. Avrupa Merkez Bankası’nın profesyonel tahmincilerine göre 2016 yılı içerisinde enflasyon beklentileri %0,3’den %0,2’e çekilmiş, ayrıca 2017 beklentisi %1,2 olarak sabit bırakılmıştır. Enflasyon üzerine 2018 yılı tahminleri %1,5’den %1,4’e hafif şekilde düşürülürken, uzun vadeli enflasyon beklentisi %1,8’de sabit bırakılmıştır. Büyüme tahminleri ise %1,7’den %1,6’ya doğru revize edilmiştir.