Koç Holding Dergisi'nde Mustafa Koç yazısı!

Koç Topluluğu'nun dergisi Biz'den Haberler'in 90. yıl özel sayısında yer alan yazıda Mustafa Koç anıldı!

Koç Holding Dergisi'nde Mustafa Koç yazısı!
Mustafa V. Koç, 4 Nisan 2003’te Koç Holding’in yönetim kurulu başkanı olduğunda Koç Topluluğu 77 yaşında idi. Dedesi Vehbi Koç ve babası Rahmi M. Koç’un bu noktaya getirdiği Topluluğu, gelecek kuşaklara taşımak artık onun sorumluluğundaydı.

Mustafa V. Koç’un aldığı bu sorumluluk beraberinde Koç Topluluğu adına yeni bir başlangıcı işaret ediyordu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı olarak yaptığı konuşmada Topluluğun kendi yönetiminde nasıl bir politika izleyeceğini aktarmıştı: “Önümüzdeki dönemde de Koç Topluluğu’nun, sahip çıktığı değerler ve yarattığı katma değerle en güvenilen Topluluk olmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bunu da halkımıza yakınlığı ve ulaştığı yaygınlıkla en önde gelen Topluluk olarak sağlayacağız. Güvendiğim profesyonel kadro ile bu hedefler doğrultusunda koşarak ülkemizin güçlenmesine de önemli katkılarda bulunacağız.”

Mustafa Koç Biz'den Haberler 90. yıl özel sayısı
Mustafa V. Koç dediği gibi de yaptı. Daha göreve geldiği ilk günden itibaren aldığı sorumluluğun bilincinde hareket ederek stratejilerini planladı. Görevinin ilk döneminde Topluluğun iddialı olduğu sektörlere odaklanma stratejisini ortaya koyan Mustafa V. Koç, Topluluğun bugün başarıya ulaşmasında önemli katkısı olan üç önemli karara imza attı: Tüpraş’ın ve Yapı Kredi’nin alınması ve Migros’un satışı. Özellikle Tüpraş’ın alımı, Topluluğu dünyanın 500 büyük şirketi sıralamasına yükseltmişti.
Aslında Mustafa V. Koç yönetim kurulu başkanlığını devraldığında Türkiye tarihinin en sert ekonomik krizlerden birini yeni atlatmıştı. 2001 krizinin yaralarını sarmak ve ekonomiyi yeniden rayına oturtmak amacıyla ilan edilen “Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı” ekonomi politikalarında temel değişiklikler öngörüyordu ve şirketlerin bu yeni döneme ayak uydurması gerekiyordu. Mustafa V. Koç, bu zorlu şartlarda dahi önemli kararlara imza atarak hem Ülkesine hem Koç Topluluğu’na olan inancını göstermiş ve Topluluğu çok önemli bir noktaya taşımayı başarmıştı.
Mustafa V. Koç’un liderliğinde odaklanma stratejisini başarıyla tamamlayan Topluluk, bundan sonraki süreçte gerçekleştirdiği peş peşe yatırımlarla Türkiye ekonomisi için büyük bir katma değer yarattı.
Mustafa V. Koç, liderliği döneminde sadece rakipleriyle arayı açmakla kalmadı, Koç Topluluğu’nun ismini dünya devleri arasına yazdırdı. 13 yıllık bu dönemde Koç Topluluğu Türkiye ekonomisinin iki misli hızla büyümeyi başardı. 3’üncü kuşak yönetici olarak aldığı emanete sahip çıkarak çıtayı daha da yükseğe taşıdı.

MUSTAFA V. KOÇ: “KOÇ TOPLULUĞU’NU 90 YILDIR AYAKTA TUTAN UNSURLAR SAHİP OLDUĞU DEĞERLERDİR”
Mustafa V. Koç vefatının öncesinde gerçekleştirdiği son Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı’nda yaptığı konuşmada 90. yılına ulaşan Koç Topluluğu ile ilgili görüşlerini dile getirmişti. Koç Topluluğu’nun 90 yıllık tarihindeki değerleri özümseyerek iş ve sosyal hayatına yansıtan Mustafa V. Koç’un bu değerlendirmelerini paylaşarak O’nu kendi sözleriyle yeniden anmak istiyoruz:
“Topluluğumuzu her zaman dimdik ayakta tutan, 90 yıllık birikimimizle elde ettiğimiz özelliklerimizi burada tekrar etmek istiyorum: Öncelikle ülkemiz için çalışmaya ve paydaşlarımızla birlikte ortak fayda yaratmaya devam ettik. Evrensel değerlere, etik ilkelere, kurumsal kültürümüze ve tarihimize olan bağlılığımızı koruduk. İstikrarlı ve dik duruşumuz ile itibarımızı her şeyin önünde tutan yaklaşımımızı sürdürdük. Her zaman ileriye olumlu bir şekilde bakan ve bizi daima en iyiye sürükleyen tutkumuzu muhafaza ettik. Liderliğimizin sürekliliği için de bu özelliklerimiz olmazsa olmaz. Hali hazırda liderliğimizi sürdürebilmek için hep birlikte çalışıyoruz. Bu çabanın karşılığını da çoğu zaman finansal neticelerde görüyorum. Ancak bugün bahsettiğim liderlik, finansal sonuçlardan öte bir olgu. Biz Koç Topluluğu olarak, topluma, çevreye ve insanların hayatlarına katkımız ve yarattığımız değer ile de lideriz.”

TUTKULU BİR HAYAT
Mustafa V. Koç, başarılı iş hayatının yanı sıra sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da ulusal ve uluslararası alanda önemli görevler üstlendi. Eğitimden sağlığa, kültür ve sanat alanlarına kadar birçok başarılı çalışmanın öncülüğünü yürüttü ve bu alanlarda pek çok ödül sahibi oldu.
Mustafa V. Koç, aynı zamanda tutkulu kişiliği ile de tanınıyordu. Yoğun iş temposuna rağmen vazgeçemediği hobileriyle, samimi insani ilişkileriyle, iyi bir aile babası olmasıyla da tanınan Mustafa V. Koç’un vefatı sadece Ailesi ve çalışanları için değil, her yaştan, her kesimden binlerce insan için çok büyük bir kayıp oldu. Kendisini sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.