Küresel piyasalarda dikkatler tarım dışı istihdam verilerinde

Küresel piyasalar ABD tarım dışı istihdam verilerine odaklandı. Haziran ayında 850 bin kişilik artış kaydeden tarım dışı istihdamda temmuz ayında 858 bin kişilik yükseliş açıklanması bekleniyor.

Küresel piyasalarda dikkatler tarım dışı istihdam verilerinde

ABD’de kritik istihdam verileri öncesinde, Wall Street endeksleri Perşembe günü rekor seviyelerden kapanırken yeni işlem gününün ilk vadeli işlemlerinde sınırlı düşüş kaydedildi.

Asya Borsalarında ise yine karışık bir görünüm söz konusu. Japon Nikkei yükselirken, Çin CSI 300 ekside. Hong Kong Hang Seng endeksi ise yatay görünümde.

Perşembe günü ABD'deki rekor seviyelerde Delta varyantının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik endişelere karşın, güçlü bilanço açıklamaları etkili oldu. Booking Holdings Inc., Fox Corp. ve MercadoLibre Inc. bilançoları ile S&P 500 %0,60, Nasdaq 100 de %0,65 yükseldi. Daha karışık finansal sonuçların izlendiği Avrupa’da ise kar tahminlerini yükselten ilaç üreticileri Novo Nordisk A/S ve Merck KGaA’nın hisseleri yükseldi, Bayer hissesi ise marj endişeleri ile düştü. Stoxx 600 endeksi de ABD endekslerine paralel şekilde rekor kırdı.

ABD 10 yıllık tahvil getrisi Perşembe günü açıklanan işsizlik maaşı başvurusu verisinin iki haftalık düşüşe işaret etmesinin ardından yaşadığı yükselişi sürdürüyor. Perşembe gününü yüzde 1,2235’ten kapatan ABD 10 yıllıkların getirisi bu sabah yüzde 1,2352 seviyesinde.

ABD'de tarım dışı istihdamda artış bekleniyor
ABD'de Haziran ayında 850 bin kişilik artış kaydeden tarım dışı istihdamda temmuz ayında 858 bin kişilik yükseliş açıklanması bekleniyor.

İşsizlik oranının da yüzde 5,9’dan yüzde 5,7’ye gerilediği tahmin ediliyor. Bu kritik veriler öncesinde, işsizlik maaşına başvuran Amerikalıların sayısını gösteren haftalık gösterge 385 bin seviyesinde açıklandı.

İşsizlik maaşına başvurular iki haftadır düşüş kaydediyor. Devlet yardımları için yapılan başvurular da 24 Temmuz’da sona eren haftada 2,93 milyonla yeni bir pandemi dip seviyesine ulaştı.

Bloomberg Economics’e (BE) göre açıklanacak veri Temmuz ayında istihdamın hız kazandığına işaret edecek. BE Ekonomisti Eliza Winger, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin, düşüşün sonbaharda devam edeceği yönündeki görüşünü desteklediğini belirtti. Winger, delta varyantının aşağı yönlü bir risk oluşturduğunu ancak istihdam piyasasındaki toparlanmaya sınırlı bir etki öngördüklerini söyledi.BE tarım dışı istihdamda 950 bin artış bekliyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de sonbaharda istihdam piyasasının daha güçlü olacağı konusunda iyimser olduğunu ancak delta varyantının bir pürüz olduğunu söyledi.

Bu arada Senatör Joe Manchin, ekonominin aşırı ısınmasından endişe duyduğunu belirterek, Fed’e varlık alımlarını azaltmaya başlama çağrısı yaptı.