Milli Piyango'ya talip olan gizemli Türk!

Milli Piyango ihalesinde yarışacak 3 deve gizemli bir Türk rakip çıktı. ERG İnşaat kimdir? Sahibi kimlerdir? Vural Erbilgin ve Müfit Erbilgin kimdir?

Milli Piyango'ya talip olan gizemli Türk!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Turkcell, Intralot, Bilyoner'in ortağı Hitay Yatırım Holding, ABD'li dünya devi Scientific Games gibi dev şirketlerin arasında ERG İnşaat ismi özellikle dikkat çekti.
Bu kadar büyük bir yarışın yaşanacağı Milli Piyango ihalesine katılacak olan ERG İnşaat kimin? ERG İnşaat'ın ortakları kimler? ERG İnşaat'ın arkasında hangi güç var?

ERG İnşaat ismi aslında birçok kişiye yabancı gelebilir. Fakat Artvinli işadamı Vural Erbilgin'in yüzde 82.58 oranında hissesine sahip olduğu ERG İnşaat Ankara merkezli bir şirket. Ankara'da vergi rekortmenleri listesinde zirvelere kadar çıkarak dikkatleri üzerine çeken Vural Erbilgin, şirketi diğer aile üyeleri Mustafa Sani Erbilgin ve Berna Erbilgin Gündoğdu ile birlikte yönetiyor.

ERG İnşaat ve Vural Erbilgin, daha önce gerçekleştirilen Akkuyu Nükleer Santral İhalesi'ne de teklif veren (zarf veren) 6 yatırımcıdan biri olmuş ve diğer 5 firma ihaleden bir anda çekilmişti.
Atostroyexport - Erg İnşaat ortak girişim grubu Akkuyu Nükleer Santral ihalesine zarf veren tek grup olarak kalmıştı.

VURAL ERBİLGİN VE MÜFİT ERBİLGİN KİMDİR?
Erg İnşaat, aslında eski bir firma. Sahibi Müfit Erbilgin. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ise kardeşi Vural Erbilgin. Pi Makina adlı bir de yan kuruluşları bulunuyor. Rus firmayla Mayıs 2007'de sırf bu iş için ortaklık kurmuşlardı. Bu anlaşmaya göre yarışmayı kazanmaları halinde AtomStroyExport teknolojiyi sağlayacaktı, ERG inşaat ise ekipman ve hizmet yönüyle katkı sağlayacaktı. ASE , VVER-1000 diye bilinen basınçlı su reaktörüne dayalı bir teknolojiye sahip. Buna göre 1000 MW kurulu gücünde elektrik üretebilecek reaktörler inşa eden ASE Bulgaristan, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti gibi bazı eski Doğu Bloku ülkelerinde de santrallar kurdu. Bunun yanı sıra ASE`nin Finlandiya, Libya gibi ülkelerde de faaliyetleri bulunuyor.
TEMA Vakfı kurucusu
Ancak daha ilginç biraz da çelişkili bir şey var: Çevre örgütleri tarafından şiddetle reddedilen bu ihaleye teklif veren şirketin sahibi Müfit Erbilgin, çevre örgütü TEMA Vakfı'nın kurucu üyelerinden... TEMA Vakfı'nın çevre için yaptığı çalışmaları Türkiye'de bilmeyen yok. Ancak vakfın kurucularından birisinin Türkiye'deki nükleer santral ihalesine giren ve tek başına teklif veren konsorsiyumun ikinci ortağı olması ilginç detaylardan...
100 milyon dolarlık yalı
Forbes Dergisi'nin geçen yıl Şubat sayısında dünyanın en pahalı gayrimenkulleri arasında gösterdiği İstanbul Yeniköy'deki Şehzade Burhanettin Yalısı da Müfit Erbilgin'e ait. 100 milyon dolarlık yalı, bir süre önce internetten online satışa çıkarılmıştı.
Dört katlı, toplam 3 bin metrekarelik alanı bulunan ve 64 odalı yalı; 20 seneden beri Erg İnşaat`ın sahibi Müfit Erbilgin`e ait. Listenin ilk sırasında 139 milyon dolarlık etiketi ile İngiltere`nin güneydoğusunda Surrey`de inşa edilmiş dev bir malikane yer alıyor. Halis Toprak`ın Londra`daki evi ise 92 milyon dolarla altıncı sırada. 1880`lerde yaptırılan yalının ilk sahibi dönemin ünlü sarraflarından Varki Vartaks`tı. Vartaks ölünce 1887`de yalıyı Teşkilat-ı Umumiye Nazırı Ahmet Münir Paşa aldı. Daha sonra (1911) 2. Abdülhamit yalıyı oğlu Şehzade Burhanettin için aldı. Yalı bu adla anılmaya başladı. 1923`te ise Mısırlı Ahmet İhsan Bey`e geçti. Bu alie de yalıyı 1985`te sattı. Erbilgin ailesi ise uzun süren bir restorasyonda sonra yalıya yeniledi ve kullanmaya başladı.